Prikazan dokumentarni film “Lica lafore”

Srna
Prikazan dokumentarni film “Lica lafore”

Doboj - U Doboju je večeras prikazan film “Lica Lafore”, autora Denisa Bojića, rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, koji govori o borbi porodice Gajić za pronalazak lijeka za Laforinu bolest.

Bojić je izrazio zadovoljstvo što se u praksi pokazala opravdanost snimanja filma o rijetkim bolestima. “Samo podizanje globalne svijesti postaje način da se ubrza liječenje teških dječijih oboljenja i da djeca dočekaju terapijsko rješenje”, rekao je Bojić novinarima.

On je rekao da je ponosan što prikupljanje sredstava za Laforinu bolest rezultira i drugim benefitima, kao što su istraživanja za širi spektar neuroloških oboljenja, čime se pokazuje napredak i konkretna rješenja za ovu i slična oboljenja.

“Otvaranje genetskog centra u Dalasu je svjetski važna stvar, a dobrim dijelom tu ima uticaj i napor porodice Gajić iz Banjaluke, odnosno početna sredstva koja su inicirala da ta priča dobije takvu vrstu zaključka”, rekao je Bojić.

Snežana Gajić, majka oboljele Milane, rekla je da se prvi lijek za Laforinu bolest očekuje za oko godinu i po dana, a da veliki doprinos u njegovom nastanku, kao najveći svjetski donatori, imaju građani Republike Srpske i BiH.

Ona je navela da je prošle godine počeo projekat za prikupljanje sredstava za istraživanje unapređenije vrste lijeka.

Film “Lica Lafore” je prikazan u Velikoj sali dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje, a posjetioci su kupovinom knjiga o Laforinoj bolesti izdvojili sredstva za pomoć u liječenju oboljele Milane Gajić.

Film “Lica Lafore” dokumentuje sudbinu porodice Gajić, koja je u borbi sa Laforinom bolešću izgubila stariju kćerku Tatjanu, ali je, zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i vlastitim novcem, postala jedan od najvećih donatora za pronalazak lijeka za ovu bolest i spas mlađe kćerke Milane.

Višestruko nagrađivani dokumentarni film prikazan je na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, kao i medicinskim fakultetima i zdravstvenim ustanovama širom svijeta.

Film je dobio i institucionalno priznanje, te je prikazan u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Borbu protiv Laforine bolesti podržale su brojne poznate ličnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana