Prestala obaveza posjedovanja zimske opreme

Agencije
Prestala obaveza posjedovanja zimske opreme

BANjALUKA - Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske obavještava građane da je stupanjem na snagu Pravilnika o saobraćaju u zimskim uslovima obavezno posjedovanje zimske opreme za sva motorna vozila od 1. novembra do 1. aprila - bez obzira na vremenske uslove. Zaključno sa današnjim danom, zimska oprema više nije obavezna.

Zimsku opremu su morali posjedovati svi vozači motornih vozila, a Pravilnikom, koji je na snagu stupio 30. decembra 2020. godine, od navedene obaveze su izuzeta motorna vozila na dva ili tri točka, kao i četvorocikli, traktori na točkovima i traktori na gusjenicama.

Pod zimskim uslovima saobraćaja na putevima smatra se situacija kada pada snijeg i nalazi se na kolovozu, na kolovozu ima ugaženog i zaleđenog snijega, pada kiša i ledi se na kolovozu, te kada je kolovoz zaleđen, saopšteno je iz MUP-a RS.

Iz MUP-a podsjećaju da zimska oprema obuhvata pneumatike za zimsku upotrebu na svim točkovima vozila ili pneumatike za zimsku upotrebu na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

Pod zimskom opremom smatraju se i pneumatici za ljetnu upotrebu na svim točkovima sa određenom dubinom profila i lancima za snijeg, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

Pneumatici na vozilima moraju odgovarati dimenzijama deklarisanim od strane proizvođača, zavisno od najveće dopuštene brzine kretanja vozila i najvećem dopuštenom opterećenju osovina na kojima su pneumatici postavljeni, te na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po dimenzijama, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti, konstrukciji, marki, proizvođaču i tipu.

U skladu sa navedenim Pravilnikom, takođe, za vrijeme zimskih uslova na putevima nije dozvoljen saobraćaj motornim i teretnim vozilima sa priključnim vozilom koja ne posjeduju zimsku opremu, kao i vozilima koja posjeduju, a ne koriste zimsku opremu.

Iz MUP-a napominju  da u uslovima niske temperature, snijeg i česte obilne kiše nepovoljno djeluju na motorna vozila, posebno kada se intenzivnije koriste, što, svakako, utiče i na samu bezbjednost u saobraćaju.

I u Srbiji je danas prestala zakonska obaveza upotrebe zimskih guma, ali Auto-moto savez Srbije upozorava da, u ovim prvim danima proleća zbog promenljivih uslova vožnje, možda još uvijek ne treba žuriti sa zamenom zimskog seta pneumatika,

Kako se ukazuje, pored promjenljivog stanja kolovoza i uslova vožnje, noći i jutra su još uvijek prohladni, a posebno na putevima u višim i planinskim predjelima gde meteorolozi najavljuju i slabe snježne padavine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana