Podnesite zahtjeve za inicijalnu fiskalizaciju, bliži se istek roka

G.S.
Foto: Poreska uprava Republike Srpske

BANjALUKA - Rok za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika nove fiskalizacije u Srpskoj ističe u ponedjeljak 17. juna 2024. godine, podsjeća Poreska uprava Republike Srpske obveznike.

Iz tog razloga, Poreska uprava na obveznike prve grupe, koji još uvijek nisu pokrenuli postupak inicijalne fiskalizacije, da iskoriste preostalih nekoliko dana, te da izvrše tu svoju obavezu i tako izbjegnu eventualne sankcije. Naglašavaju da je Zakonom o fiskalizaciji propisana prekršajna odgovornost za obveznike fiskalizacije koji u zadatom roku ne pokrenu postupak inicijalne fiskalizacije.

Preduslov za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije je da poreski obveznik sa Poreskom upravom ima zaključen ugovor o korištenju Elektronskog sandučeta Poreske uprave i ugovor sa ovlašćenim operaterom fiskalnog sistema radi isporuke i postavljanja elektronskih fiskalnih uređaja.

Pojašnjenja radi, prvoj grupi obveznika fiskalizacije pripadaju dosadašnji obveznici fiskalizacije, odnosno oni koji su i do sada bili dužni da registruju svaki pojedinačni promet robe i usluga preko postojećih fiskalnih kasa, kao i oni koji su registrovali obavljanje djelatnosti za koje postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase do dana objavljivanja Javnog poziva za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, koji je objavljen 17. aprila 2024. godine i sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog sistema i Poreske uprave, te rokove, prenosi Atv.


 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana