Počela gradnja druge dionice auto-puta na Koridoru 5C u Srpskoj

Srna
Počela gradnja druge dionice auto-puta na Koridoru 5C u Srpskoj

DOBOJ - U naselju Rudanka kod Doboja ozvaničen je početak radova na drugoj dionici auto-puta na Koridoru 5C na teritoriji Republike Srpske.

Direktor preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ Dušan Topić izjavio je da je danas u Doboju počela druga faza izgradnje Koridora „Pet ce“ kroz Republiku Srpsku, dok će radovi u trećoj fazi početi sredinom iduće godine.

Topić je naglasio da je ovo važan dan ne samo za „Autoputeve“, nego za cijelu Republiku Srpsku i BiH.

-Počeli smo izgradnju koridora „Pet ce“ prije dvije godine i posao podijelili u tri faze. Danas krećemo sa drugom fazom, a u pripremi je i treća - rekao je Topić obraćajući se prisutnima na gradilištu budućeg auto-puta.

Topić je istakao da će u naredne tri godine grad Doboj biti prilično opterećen izvođenjem radova, uz mnogo privremenog regulisanja saobraćaja, te mnoštvom građevinskih mašina.

-Molim građane za strpljene koje će nam svima trebati, ali kad se završi ovaj projekt benefiti će biti ogromni. To će označiti rastećenje tranzitnog saobraćaja koji se sada praktično odvija kroz sam centar grada - naveo je Topić.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić najavio je da će dionica Koridora „Pet ce“ kroz Republiku Srpsku biti završena i prije predviđenog roka 2028. godine i da će, ukoliko se održi dinamika radova, biti okončana krajem 2025.

Ćorić je izjavio da ugovoreni radovi za ovu dionicu od šest kilometara iznose 93 miliona evra.

On je ukazao na značaj realizacije projekta Koridor „Pet ce“ za građane Republike Srpske i BiH koji, osim infrastrukturnog ima i ekonomski značaj, te pokazuje potencijal Srpske da se najozbiljniji projekti mogu uraditi sa domaćim kompanijama.

-Nećemo stati na ovome. Već sljedeće godine nastavljamo dalju izgradnju na Koridoru „Pet ce“, naveo je Ćorić i najavio da će projekat biti završen 2025. godine ukoliko se održi dinamika njegove realizacije i bez obzira na dalju podršku i saglasnost dosadašnjih partnera.

Na novinarsko pitanje o načinima finansiranja, Ćorić je pojasnio da se izgradnja auto-puta Banjaluka-Prijedor izvodi po koncesionom modelu, a Koridor „Pet ce“ po kreditnom zaduženju Republike Srpske.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da ova lokalna zajednica postaje čvorište auto-puteva po okončanju izgradnje Koridora „Pet ce“, što je razvojni potencijal za ovaj grad koji je saobraćajno čvorište Srpske i BiH.

Jerinić je tokom obraćanja prilikom ozvaničenja početka radova na drugoj dionici auto-puta na Koridoru „Pet ce“ na teritoriji Republike Srpske, rekao da je naprometniji magistralni put usko grlo za Doboj, a obilaznica će povezati grad sa Banjalukom i Svilajom, što ga čini investiciono atraktivnim.

Auto-put na evropskom Koridoru „Pet ce“ kroz Republiku Srpsku dug je 46,6 kilometara i njegova izgradnja podijeljena je u tri dionice.

Prva faza odnosi se na dionicu od petlje „Tovira“„ do petlje „Kostajnica“ u dužini od 5,5 kilometara. Izgradnja ove dionice počela je u ljeto 2019. godine, a izvođač radova je konzorcijum koji čine „Integral inženjering“ iz Laktaša i „Granit“ iz Skoplja.

Projekat je finansiran kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj, u iznosu od 70 miliona evra, te sufinansiran grant sredstvima Evropske unije putem

Investicionog fonda za Zapadni Balkan u iznosu od 12,9 miliona evra. Rok za završetak je proljeće 2022. godine.

Druga dionica, čija izgradnja je počela danas, na pravcu je od Kostajnice do Putnikovog brda, odnosno do granice sa FBiH, a dionica je poznata i kao „dobojska obilaznica“.

Riječ je o veoma zahtjevnoj dionici, dugoj oko šest kilometara, na kojoj je planirana izgradnja dva velike tunela - Putnikovo brdo 1 i Putnikovo brdo 2, ukupne dužine više od dva kilometra, izgradnja mosta preko rijeke Bosne od oko 330 metara, te vijadukta dužine od oko 290 metara.

Takođe, predviđena je izgradnja i devet potpornih zidova ukupne dužine 2.200 metara.

Izvođač radova je firma „Integral inženjering“ iz Laktaša, a projekat je takođe finansiran kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 150 miliona evra, te sufinansiran grant sredstvima Evropske unije putem Investicionog fonda za Zapadni Balkan u iznosu od 38.000.000 evra.

Rok za završetak radova na ovoj dionici je tri godine.

Treća dionica projekta odnosi se na pravac ka sjeveru, odnosno od petlje „Tovire“ od Vukosavlja, ukupne dužine oko 36 kilometara.

U toku su razgovori sa Evropskom investicionom bankom o finansiranju ovog projekta, te se do kraja godine očekuje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i nadzora na radovima.

Takođe se očekuje sufinansiranje iz bespovratnih sredstava Investicionog fonda za Zapadni Balkan.

Višković:Važan projekat za Srpsku

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je izgradnja obilazanice oko Doboja važan projekat za Republiku Srpsku i BiH, kao tačka kontakta između mreža auto-puteva Republike Srpske i Koridora „Pet ce“, koji treba da poveže EU sa Lukom Ploče.

-Ne treba sa ekonomske strane previše pameti da kažete šta ovo znači za zemlju, njen razvoj i budućnost. Bez dobre infrastrukture i ozbiljne mreže auto-puteva ne možete računati na ozbiljan ekonomski razvoj - rekao je Višković.

Višković je podsjetio da je Republika Srpska, prije tri godine, pet, šest kilometara dalje od ove lokacije, počela izgradnju prve dionice Koridora „Pet ce“ kroz Republiku Srpsku, a koja je danas u završnoj fazi.

-Ulazimo u drugu dionicu koja je ozbiljan, ne samo investiciono, nego i tehnički zahtjevan projekat. Kao predsjednik Vlade, radujem se da imamo kompaniju u Republici Srpskoj, koja može da izvodi tako ozbiljne i zahtjevne radove. Na dionici od 5,5 kilometara imamo više od dva kilometra tunela, vijadukt, most i 2,2 kilometra potpornih zidova - rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, ova dionica je duga koliko i prva, ali košta dva puta više, što dovoljno pokazuje o kakvom projektu se radi.

-Vjerujem da će kompanija „Integral inženjerin“, zaposleni i rukovodstvo, koji imaju dovoljno iskustva, što su pokazala i van granica Republike Srpske i BiH, uspješno, nadam se i priije roka, savladati i ovu zahtjevnu dionicu - naglasio je Višković.

Višković je podsjetio da Republika Srpska gradi mrežu auto-puteva, o čemu svjedoči i početak radova na auto-putu Prijedor-Banjaluka, prije manje od mjesec dana.

-Naše javno preduzeće „Autoputevi Republike Srpske“ u ovom trenutku imaju dva raspisana javna poziva, čiji završetak očekujemo u toku ove godine. Riječ je o dionicama Vukosavlje - Brčko i Bijeljina - Rača, koje povezuju Koridor „Pet ce“ sa Račom i nastavljaju prema Beogradu - rekao je Višković.

On je istakao da Srpska, i mimo ovih radova na Koridoru, ima ozbiljne namjere na izgradnji auto-puteva.

-Vjerujem da će Evropska investiciona banka učiniti sve sa svoje strane da dođemo do kraja ove godine u poziciju da se raspiše javni poziv za izbor izvođača radova na potezu tri Koridora „Pet ce“, čija je dužina kroz Republiku Srpsku 35 kilometara, a vrijednost oko 220 miliona evra - napomenuo je Višković.

On je naglasio da će Republika Srpska, sve što je planirano, završiti u predviđenim rokovima.

Tegeltija: Najvažniji infrastrukturni projekat

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je da je izgradnja Koridora „Pet ce“ najvažniji infrastrukturni projekat u BiH koji predstavlja veliki organizaciono-tehnički i finansijski izazov za sve nivoe vlasti.

Dodao je da bi izgradnja Koridora „Pet ce“, koji će povezati sjever i jug zemlje, trebalo da se završi 2028. godine.

-Moramo priznati da smo, poslije više godina nesnalaženja u realizaciji ovog projekta, mijenjanju trasa Koridora i projekata, traženja najboljih načina finansiranja, potrošili dosta vremena - rekao je Tegeltija.

On je poručio da se isto tako može reći da je danas jako dobra situacija, kada su svi nivoi vlasti u BiH svjesni situacije oko ovog projekta, kada su javna preduzeća u oba entiteta i kadrovski i organizaciono spremna za ovako važan projekat i kada u Republici Srpskoj i Federaciji BiH postoje kompanije koje su spremne da realizuju najsloženije građevinske radove.

-Zato mi danas ne govorimo kada ćemo početi da radimo, već kada ćemo da završimo - rekao je Tegeltija, koji je 2028. godinu naveo kao godinu završetka kompletnog Koridora „Pet ce“ s obzirom da za to postoje sve pretpostavke.

Tegeltija je istakao da je pravi značaj Koridora to što je auto-putem preko Banjaluke i Gradiške spojen sa Hrvatskom, a pečat će mu dati i izgradnja auto-puta od Modriče do Bijeljine, odnosno Rače i granice sa Srbijom.

Prema njegovim riječima, ključni cilj je kada bude preko Sarajeva i Višegrada spojen auto-putem za Beograd.

On je podsjetio da je prije 15 godina rukovodstvo Republike Srpske donijelo jednu od možda najvažnijih odluka da se uspostavi mreža auto-puteva u Srpskoj izvan ovog koridora.

-Sjetićete se u nekom vremenu da su nas optuživali da bojkotujemo Koridor „Pet ce“ jer želimo da izgradimo auto-put od Doboja do Banjaluke.

Svim svojim postupcima u budućem pregovoru rukovodstvo Republike Srpske je pokazalo da to nije cilj, već da svoju mrežu auto-puteva želi da spoji na Koridor „Pet ce“ - naveo je Tegeltija.

On je istakao da se sa radošću prati i realizacija izgradnje ovog koridora u Federaciji BiH.

Tegeltija je zahvalio EU od koje su dobijeni najbolji uslovi i stabilni izvori finansiranja.

 

Mitrović: Nemjerljiv značaj koridora „Pet ce“

Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović istakao je da je Koridor „Pet ce“ infrastrukturni projekat od nemjerljivog zanačaja kako za BiH, tako i za Republiku Srpsku.

-Mi smo danas na početku gradnje druge dionice koridora kroz Republiku Srpsku. Dionica je dužine oko šest kilometara, ali je izuzetno zahtjevna. Koridor „Pet ce“ dužine je 340 milometara, od čega kroz Republiku Srpsku prolazi oko 46 kilometara - rekao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, ova dionica je i poveznica sa auto-putem Doboj-Banjaluka, odnosno Banjaluka-Gradiška.

-Treba napomenuti da ova dionica predstavlja obilaznicu koja će donijeti ogromne benefite gradu Doboju. Svjedoci smo ogromnih gužvi ujutro i poslije podne kada građani odlaze na posao i vraćaju se. Na ovaj način gužve će biti izbjegnute - naglasio je Mitrović.

On je napomenuo da će Koridor „Pet ce“ biti jedan od izuzetno važnih projekata kako za ekonomiju BiH, tako i za dio zemalja zapadnog Balkana, ali i kompetne EU.

Mitrović je izrazio zahvalnost EU koja je pomogla ovaj projekat.
 

Nesl: Pokazatelj napretka

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Nesl ocijenila je da je početak radova na drugoj dionici Koridora „Pet ce“ kroz Republiku Srpsku i sam koridor pokazatelj napretka.

Ona je rekla da je ovo druga dionica u Republici Srpskoj koja se finansira kreditnim sredstvima EBRD-a i najavila da će dogodine biti nastavljena putna komunikacija Johovac-Rudanka, kao i dionica u F BiH.

Neslova je izrazila nadu da će radovi oko tunela biti završeni u roku i zahvalila izvođaču, preduzeću „Autoputevi Republike Srpske“.

Ona je zahvalila i partnerima iz EU za tehničku i finansijsku podršku.

Elero: Doprinos ekonomskom razvoju

- Koridor „Pet ce“ je najveći projekat infrastrukture koji se realizuje na ovom prostoru i značajno doprinosi ekonomskom razvoju zemlje - rekao je Stefano Elero, šef kooperacija u Delegaciji EU u BiH.

Elero je naveo da je Evropska unija do sada putem Investicionog fonda za Zapadni Balkan plasirana 220 miliona evra bespovratih sredstava.

-Ovo je najznačajniji međunarodni pravac koji prolazi kroz BiH, ali se povezuje sa međunarodnom mrežom auto-puteva, koji ide od Luka Ploče prema srednjoj i sjevernoj Evropi i kada bude završen u potpunosti doprinijeće boljoj povezanosti, trgovini i imati potivivan efekat na cjelokupan ekonomski razvoj - rekao je Elero u Doboju.

Elero je naveo da je izgrdanja dobojske obilaznica najzahtjevniji dio koridora, jer uključuje i dva tunela, od kojih je jedan dijelom na teriotoriji FBiH, čime će se unaprijediti saradnja preduzeća u dva entiteta.

On je rekao da je za EU najvažnije da će ulaganje u Koridor „Pet ce“ imati pozitivne efekte na živote ljudi i ukupno unapređenje ekonomije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana