Počela isplata penzija za april

Agencije
Počela isplata penzija za april

Bijeljina - Isplata penzija za april počela je danas u Republici Srpskoj i biće završena u naredna tri dana, rekao je novinarima direktor Fonda penzijsko-invlidskog osiguranja Srpske Mladen Milić, prenose agencije.

- Isplatom je obuhvaćeno 232.912 korisnika prava, od čega u Srpskoj 193.198 korisnika, a van Srpske 39.714 - rekao je Milić.

Za isplatu penzije za april potrebno je 70,7 miliona KM u neto, odnosno 72,5 miliona KM u bruto iznosu.

Prihodi po osnovu doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje u aprilu iznosili su 55,45 miliona KM.

Iz budžeta Srpske Fondu je doznačeno 13,16 miliona KM.

Prosječna penzija za april iznosi 311,08 KM i predstavlja 38,2 odsto prosječne plate u Srpskoj i za devet KM je manja nego u decembru 2011. zbog ponovnog određivanja penzije.

Najniža penzija i najviša ostaju na istom nivou i iznose 160 KM, odnosno 1.572 KM.

Milić je naglasio da je zbog nedostavljanja potvrde o životu iz prava privremeno isključeno 745 korisnika, zbog nedostavljanja jedinstvenog matičnog broja 56 korisnika, dok je zbog dvojnog statusa zaposlenog i korisnika prava isključeno 238 korisnika, što je, kako je napomenuo, u skladu sa Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju Srpske.

Ukupan broj korisnika u aprilu u odnosu na mart veći je za 276 korisnika, a u odnosu na decembar 2011. godine i dalje je manji za 231 korisnika.

- U ukupnoj strukturi prema vrstama prava, starosne penzije učestvuju sa 49,4 odsto, porodične sa 32,8 odsto, invalidske sa 17,7 odsto i ostala prava sa 0,17 odsto. Osim aktivnih korisnika penzije, u isplatu za april uključeno je i 388 korisnika ostalih prava - na novčanu naknadu za tjelesno oštećenje i naknade za tuđu pomoć i njegu - rekao je Milić.

Prijavljeno 2.349 sumnji na lažne penzije

Fond penzijsko-invalidskog osiguranja RS u akciji “Stop prevarama, do penzija pošteno” zaprimio je od kraja prošle godine do danas 2.349 prijava i određen broj već je proslijeđen Ministarstvu unutrašnjih poslova, rekao je direktor Fonda Mladen Milić.

Milić je istakao da će u vezi sa ovim problemom 14. maja biti održan sastanak sa predstavnicima Uprave za kriminalističke poslove, gdje će čelnicima Fonda PIO biti predstavljeni dosadašnji rezultati istrage.

- Zajednički ćemo se dogovoriti za dalji nastup da se ne bismo u nekim stvarima preklapali - rekao je Milić.

Prema njegovim riječima, iz isplate aprilske penzije isključeno je 12 korisnika prava.

Saopštivši njihova imena, on je dodao da je riječ o korisnicima invalidske penzije koji su istovremeno imali zasnovan radni odnos u prethodnom periodu, pa i danas.

Ovih 12 korisnika je prethodno ocijenjeno da su radno nesposobni.

Milić je rekao da je iz aprilske penzije isključen i 21 student, korisnik porodične penzije koji nisu završetkom studija odjavili svoje pravo u Fondu PIO Srpske.

- Školovanje su završili, ali nisu prestali dostavljati potvrde o redovnom školovanju - rekao je Milić i dodao da je nakon provjere na samo četiri fakulteta u Bijeljini uočen 21 bespravni korisnik.

Fond PIO Srpske ima ukupno 4.513 korisnika prava iz reda studenata.

- Saradnja sa fakultetima bila je efikasna i korektna. U narednom periodu naći ćemo način da budemo uvezani sa svim viskoobrazovnim institucijama u Srpskoj i van nje, a ima ih preko 80, radi sprečavanja ove pojave - rekao je Milić i naveo da je dosad prekontrolisano 300 studenata, te da će ova akcija biti nastavljena na svim fakultetima.

On je upozorio da će, u skladu sa zakonom, morati biti vraćena sva sredstava stečena na nelegalan način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana