Penzionerima deblji čekovi

Dragana Orlović
Penzionerima deblji čekovi

Banjaluka, Teslić - Više od 263.000 penzionera u Republici Srpskoj uskoro očekuju deblji čekovi jer je najavljeno vanredno povećanje julskih penzija za oko dva odsto.

Vijest koja je obradovala korisnike Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje RS juče je saopštio premijer Srpske Radovan Višković poslije sjednice Skupštine Udruženja penzionera RS u “Banji Vrućici” kod Teslića. Ovo vanredno povećanje julske penzije, kako je objasnio, uslijediće na osnovu procjena Ministarstva finansija.

- Kada god u budžetu priliv bude rastao, ići ćemo sa povećanjem penzija - rekao je Višković i podsjetio da je i u januaru bilo redovno usklađivanje penzija za 2,17 odsto.

Višković je naveo da su penzije u Srpskoj niže u odnosu na zemlje u regionu zbog toga što je u penzioni sistem prihvaćen veliki broj građana koji u određenim momentima nisu ni ispunjavali propisane uslove.

- Naša penzija za 40 godina radnog staža u prosjeku iznosi 550 maraka, što je više od 60 odsto u odnosu na prosječnu platu. Međutim, naša ukupna prosječna penzija je 375 KM - pojasnio je Višković.

On napominje da moramo prihvatiti činjenicu da, kada se uzmu ukupan broj penzionera i njihove godine, penzioner u Srpskoj u prosjeku ima 29 godina radnog staža, dok je taj broj u svim evropskim državama iznad 40.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović, koji je takođe prisustvovao jučerašnjoj sjednici u Tesliću, rekao je da su uvijek na usluzi Udruženju penzionera Srpske koje, kako kaže, obavlja važnu društvenu funkciju kao udruženje od javnog interesa.

Predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj kaže da je ohrabren najavljenim povećanjem penzija od jula za oko dva odsto iako procjenjuje da bi penzije tokom ove godine trebalo da budu uvećane za šest odsto.

Rakulj kaže da posljednji ekonomski pokazatelji u Srpskoj daju dovoljno optimizma da će biti još povećanja penzija.

Banjsko liječenje

Radovan Višković je poručio da Srpska prvi put u sistem uvodi model prema uzoru na Srbiju, prema kojem će direktor Fonda PIO napraviti pravilnik na osnovu kojeg će biti omogućeno banjsko liječenje penzionerima sa zdravstvenim problemima i malim primanjima.

- Udruženje penzionera će slati prijedloge fondu, koji će raspolagati sredstvima koje obezbijedi Vlada. Želimo da i na taj način pomognemo ovoj kategoriji penzionera - naglasio je Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana