Otvorena izložba “Da se ne zaboravi” u Gradišci: Fotografije kao svjedoci odbrane srpskog naroda

M. V.
Otvorena izložba “Da se ne zaboravi” u Gradišci: Fotografije kao svjedoci odbrane srpskog naroda

Gradiška - U Zavičajnom muzeju u Gradišci otvorena je izložba “Da se ne zaboravi”, koja o ratnom putu Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa svjedoči fotografijama, dokumentima, ordenima i uniformama.

Kroz Prvi bataljon vojne policije prošlo je 1.200 boraca, a njih 69 dalo je život za odbranu srpskog naroda, a više od 400 je ranjeno.

Jedan od ratnih komandanata ovog bataljona general Dragomir Keserović istakao je da je Prvi bataljon vojne policije bio jedna od najelitnijih jedinica Vojske Republike Srpske, što dokazuje i činjenica da je to jedina jedinica Vojske Republike Srpske koja je odlikovana sa dva najveća ordena za ratne zasluge - Ordenom Nemanjića i Medaljom Petra Mrkonjića.

- Od 1991. godine i zaštite srpskog naroda u zapadnoj Slavoniji, do ratnih dešavanja u BiH, jedinica je neprekidno bila u pokretu i angažovana tamo gdje je bilo najteže. Nema zadatka koji nije uspješno izvršila - rekao je Keserović.

On je dodao da je, s obzirom na to da nekadašnji pripadnici umiru, odlučeno da bude priređena ova izložba, a napisana je monografija Prvog bataljona vojne policije pod nazivom “Birani da budu najbolji”.

Autor izložbe Đorđe Malić, koji je i sin jednog od pripadnika Prvog bataljona vojne policije, rekao je da je, osim u Gradišci izložba krajem prošle godine održana i u Banjaluci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana