Opasno ulje u krugu banjalučkog “Incela” zasuto otpadom

Dragana Orlović
Opasno ulje u krugu banjalučkog “Incela” zasuto otpadom

Banjaluka - Ekološki inspektori pronašli su juče na novoj lokaciji u krugu poslovne zone “Incel” u Banjaluci velike količine prosutog ulja nepoznatog porijekla, koje je bilo zatrpano otpadom, a za koje se sumnja da bi moglo biti opasna materija piralen.

To je “Glasu Srpske” potvrdio direktor Instituta za zaštitu i ekologiju  RS Predrag Ilić, koji je rekao da je tokom detaljne inspekcijske kontrole utvrđeno da je prosuto nekoliko rezervoara opasnog ulja i da je taj dio zemljišta potom zasut “šutom”.

Njihov ekološki inspektor je, kako kaže, odmah po prijavi da je pronađeno ovo izliveno ulje, izašao na teren i uzeo uzorke za detaljno ispitivanje.

- Prosuta je veća količina opasnog ulja za koje odstoji sumnja da bi mogao biti piralen, ali to ćemo znati kada dobijemo rezultate analiza. Uzeta su tri uzorka zemljišta, a urađene analize pokazaće da li je i kolika koncentracija štetnih materija - istakao je Ilić.

Prema njegovim riječima, rezultati analiza biće poznati za desetak dana.

Ovo prosuto ulje pronađeno je u blizini firme “Gasbeton celkon”, od koje juče nismo uspjeli dobiti informacije da li znaju o kakvom ulju je riječ.  Kuće se nalaze na svega 50 metara od lokacije na kojoj je pronađeno opasno ulje, zbog čega odstoji strah i zabrinutost o mogućoj kontaminaciji stoke, voća i povrća. Pristup i rad na tom zemljištu je zabranjen, dok ne bude utvrđeno o kakvoj materiji je riječ.

U Inspektoratu RS juče su rekli da su Vladi Srpske, Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS još u petak dostavili sve informacije kojima su raspolagali, kao i rezultate analiza o slučaju “piralen”.

- Detaljnije informacije imaćemo nakon što se završi dodatno uzorkovanje i analize uzetih uzoraka. Koliko vremena je potrebno za sve analize zavisi od laboratorije - poručili su iz Inspektorata.

Dodali su i da je ekološki inspektor obilježio zabranu pristupa objektu gdje se desio novi incident, kako bi spriječili pristup neovlašćenim licima. Ranije je potvrđeno iz Inspektorata RS da su kancerogeno ulje piralen, te teški metali pronađeni u uzorcima uzetim sa lokacije stare Energane, u krugu banjalučkog “Incela”.

Voda ispravna

Tamna mrlja koja se pojavila prošle sedmice u kanjonu rijeke Vrbas i izazvala sumnju u ispravnost vode za piće, bez razloga je izazvala zabrinutost, jer su, kako kažu u banjalučkom “Vodovodu” obavljene kontrole i utvrđeno je da nisu registrovane nikakve promjene u kvalitetu vode.

- Svi analizirani parametri u sirovoj vodi odgovaraju prvoj i drugoj klasi voda prema Uredbi o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka, u koju spada voda na vodozahvatu Novoselija - rekli su u “Vodovodu” i dodali da zajedno sa Inspektoratom RS i Institutom za zaštitu zdravlja RS nastavljaju pratiti situaciju na terenu.

Ispitivanja kvaliteta vode juče su obavili i inspektori Instituta za vodu iz Bijeljine.

- Inspektori su izašli na teren i do kraja sedmice ćemo imati najvažnije rezultate - rekao je direktor tog instituta Milenko Savić.

A. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana