Odluka vlasti u Berlinu: Stop instant njegovateljima

Anita Janković-Rečević
Odluka vlasti u Berlinu: Stop instant njegovateljima

Banjaluka - Medicinari iz BiH koji su diplomu stekli prekvalifikacijom više ne mogu dobiti posao njegovatelja u Njemačkoj, jer su nadležni u toj zemlji donijeli odluku da ne priznaju takva dokumenta, a pooštreni su i uslovi u vezi sa sertifikatom o poznavanju njemačkog jezika.

Da je odzvonilo zapošljavanju instant medicinara potvrdili su juče u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, istakavši da je Njemačka izmijenila pravila u proceduri zapošljavanja.

- Obavještavamo sve kandidate koji su putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH aplicirali za poslove njegovatelja u Njemačkoj da se na osnovu odluke Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja Njemačke više ne prihvataju diplome o završenoj medicinskoj školi za opšti i pedijatrijski smjer, dobijene prekvalifikacijom bilo u državnoj ili privatnoj školi - rekao je direktor Agencije Muamer Bandić.

On je naveo da je Centralni ured za posredovanje pri zapošljavanju stručne radne snage (ZAV) od februara ove godine počeo davati odbijenice za navedene diplome, te preporučio kandidatima da uz prijavu, osim odgovarajuće diplome dostave i svjedočanstva o svim završenim razredima srednje škole, prevedena na njemački jezik.

Direktora agencije za posredovanje pri zapošljavanju “Spektar” Miroslava Vukajlovića nije iznenadila  ova odluka Njemačke, jer je, kako kaže, poznato da mnogi u BiH diplome dobijaju praktično preko noći.

- Nijemci su vjerovatno analizom prekvalifikovanih medicinskih tehničara utvrdili da ti ljudi ne posjeduju potrebno znanje. Potez Njemačke je korektan jer su poštedjeli sve one koji su razmišljali da se prekvalifikuju. Poslali su im jasnu poruku da te diplome više neće biti priznate - istakao je Vukajlović.

U centrima koji vrše prekvalifikaciju odraslih u Srpskoj kažu da nisu upoznati sa navedenom odlukom Njemačke, te ističu da je medicinski tehničar među najtraženijim smjerovima.

- Ima dosta zainteresovanih i uglavnom se za medicinare prekvalifikuju oni koji su završili gimnaziju ili ekonomsku školu - rekli su u Centru za obrazovanje odraslih Zvornik i dodali da kandidati za godinu završavaju program i dobijaju diplomu četvorogodišnjeg smjera.

Da već godinama najveće interesovanje vlada za diplomama medicinskog tehničara potvrđuju i u Centru za obrazovanje odraslih Bijeljina.

- Upis je trenutno u toku i ima baš dosta kandidata. Obuka traje 13 mjeseci, a cijena je oko 2.400 maraka - rekli su u tom centru.

Njemački jezik

Kada je u pitanju sertifikat o poznavanju njemačkog jezika, od 1. juna ove godine do daljeg, Ambasada Njemačke u BiH prilikom podnošenja zahtjeva za radnu vizu neće prihvatati ÖSD sertifikate za koje je ispit položen izvan Austrije.

- Navedeni datum se odnosi na datum podnošenja zahtjeva za radnu vizu u Ambasadi Njemačke, a ne na datum izdavanja sertifikata. Zbog toga svi kandidati koji nakon 1. aprila svoje prijave predaju u Agenciju za rad i zapošljavanje moraju imati sertifikat o poznavanju njemačkog jezika usaglašen sa zahtjevima Ambasade Njemačke - istakao je Muamer Bandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana