Odlikaši hrle u medicinske škole i gimnazije

Danijela Stokanić
Odlikaši hrle u medicinske škole i gimnazije

Banjaluka - Prvi dan upisa u srednje četvorogodišnje škole, koji je počeo juče u Srpskoj, pokazao je da su među odlikašima i dalje najpopularnije gimnazija, medicinska i elektrotehnička škola, čije su liste za svega nekoliko časova negdje čak i premašile upisnu kvotu.

Svršeni osnovci koji imaju 60 i više bodova i danas imaju šansu da predaju dokumenta za željenu školu, a rezultati upisa očekuju se u četvrtak.

U strahu da ih neko ne preduhitri, brojni odlikaši juče su poranili i u redovima čekali da se otvore vrata banjalučkih škola, a jedna od njih je i Tijana Minić iz Bistrice koja je dokumenta predala u Medicinsku školu.

- Odlučila sam se za opšti smjer, a moja životna želja je da budem ljekar i nadam se da će se ispuniti - kazala je Minićeva.

Uzbuđenje nije krila ni Banjalučanka Slađana Lalović koja je odlučila da upiše računarsko-informatički smjer u Gimnaziji jer, kako kaže, u toj struci vidi budućnost.

- Jedan od glavnih razloga zbog čega sam odabrala ovaj smjer je to što kvalitetni informatičari danas lako dolaze do posla i dobro su plaćeni - kazala je Lalovićeva.

Direktorica banjalučke Gimnazije Vita Malešević kaže da su za šest časova, koliko je prvog dana trajao upis, dokumenta predala 272 odlikaša, dok mjesta ima za 286 đaka.

- Koliko je ova škola popularna među đacima, govori i činjenica da u posljednjih nekoliko godina nismo imali drugi upisni rok. Sva mjesta su do sada popunjavana u prvom roku - kazala je Maleševićeva. Kao razlog je navela priliv stanovništva, ali i ugled ove škole iz koje, kako kaže, izlaze talentovani mladi ljudi koji školovanje nastavljaju samo na prestižnim fakultetima.

Prema riječima pomoćnika direktora Medicinske škole u Banjaluci Mirka Jovića, prvog dana upisa dokumenta je predalo 240 đaka, a toliko je i slobodnih mjesta.

- Samo do 11 časova dokumenta je predalo 180 budućih srednjoškolaca. Daleko najveće interesovanje vlada za opšti smjer, dok je nešto manje za farmaciju, stomatologe i laborante - kazao je Jović i dodao da su to zanimanja koja danas omogućuju zaposlenje.

Direktor Elektrotehničke škole Prijedor Dragoja Mijić ističe da je već prvog dana upisa premašena kvota.

- Stiglo je više od 100 prijava, dok mjesta ima za samo 96 đaka, koji će biti raspoređeni u četiri odjeljenja - kazao je Mijić i dodao da ove godine vlada znatno veće interesovanje u odnosu na lani.

Direktor Gimnazije “Jovan Dučić” u Trebinju Mišo Pešić kaže da ih je u jutarnjim časovima pred vratima dočekao veliki broj budućih srednjoškolaca.

- Mjesta ima za 94 učenika, a prvog dana dokumenta je predalo 76 odlikaša, što je odlično - kazao je Pešić.

Odzivom su zadovoljni i u Ekonomskoj školi u Doboju, kao i u prnjavorskoj Gimnaziji.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističu da za učenike koji imaju manje od 60 bodova prijem dokumenata počinje 18. juna i traje do 20. juna, podsjećajući da mjesta u prvom razredu srednjih škola ima za 11.083 đaka.

- U gimnazije je planiran upis 2.204 učenika ili 19,89 odsto, a u srednje stručne i tehničke škole 8.879 učenika ili 80,11 odsto. Za zanimanja trećeg stepena složenosti u srednjim stručnim školama planiran je upis 2.817 učenika, što je 25,42 odsto od ukupnog broja učenika planiranih za upis - saopšteno je iz ministarstva.

Julski rok

Učenici u Srpskoj moći će se upisati u prve razrede srednjih škola i u julskom roku, od 2. do 13. jula.

- Pravo upisa u prvi razred srednjih škola imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji nisu stariji od 17 godina na dan upisa. Učenik koji se upisuje u školu za učenike sa posebnim obrazovnim potrebama može imati drugu starosnu granicu za upis u prvi razred - saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana