Od sutra obavezna zimska oprema

Srna
Foto: Ilustracija

Posjedovanje zimske opreme za sva vozila, izuzev motornih vozila na dva ili tri točka, četvorocikla, traktora na točkovima i traktora na gusjenicama, obavezno je od sutra do 1. aprila 2023. godine, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske.

U skladu sa Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima, pod zimskom opremom podrazumijevaju se pneumatici za zimsku upotrebu na svim točkovima vozila ili pneumatici za zimsku upotrebu na pogonskim točkovima i lanci za snijeg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

Pod zimskom opremom podrazumijevaju se i pneumatici za ljetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra i lanci za snijeg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

Pod zimskim uslovima na putu podrazumijeva se situacija kada pada snijeg i kada se snijeg nalazi na kolovozu, kada na kolovozu ima ugaženog i zaleđenog snijega, kada pada kiša i ledi se na kolovozu i kada je kolovoz zaleđen.

Za vrijeme zimskih uslova zabranjuje se saobraćaj motornim i teretnim vozilima sa priključnim vozilima koja ne posjeduju zimsku opremu, kao i vozilima koja posjeduju, a ne koriste zimsku opremu.

MUP Srpske, s ciljem održavanja povoljnog stanja bezbjednosti, podsjeća učesnike u saobraćaju da je potrebno da se pripreme za uslove vožnje u promijenjenim vremenskim prilikama, uz apel na poštovanje saobraćajnih propisa.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana