Od sutra "Godišnje istraživanje poljoprivrednih gazdinstava"

Srna
Foto: Ilustracija/Arhiva

Zavod za statistiku Republike Srpske od sutra do 15. decembra sprovodiće anketu pod nazivom "Godišnje istraživanje poljoprivrednih gazdinstava", kojom će biti obuhvaćeno 7.186 ovih gazdinstava na teritoriji Srpske.

Riječ je o 6.756 porodičnih i 430 gazdinstava pravnih lica i preduzetnika, saopšteno je iz Zavoda.

Cilj istraživanja je da se, prema definicijama propisanim važećim EU regulativama i metodološkim uputstvima i preporukama Evrostata, prikupe podaci o površinama i ostvarenoj proizvodnji ratarskih kultura, povrća, voća i grožđa, planovima sjetve za narednu godinu...

Biće prikupljani podaci i o brojnom stanju stoke i stočnoj proizvodnji, klanju stoke na gazdinstvu, proizvodnji i upotrebi mlijeka na gazdinstvu, radnoj snazi, vrijednosti i površini zakupljenog poljoprivrednog zemljišta.

Intervjuisanje će vršiti ovlašteni anketari Zavoda, a prikupljeni podaci o domaćinstvima su povjerljivi i koristiće se isključivo za statističke svrhe, dodaje se u saopštenju.

Anketari će primjenjivati važeće mjere kada je riječ o prevenciji širenja virusa korona.

- To podrazumijeva sprovođenje anketiranja van domaćinstava, obavezno nošenje zaštitne maske i anketara i ispitanika, te obavezno održavanje međusobnog rastojanja od dva metra prilikom anketiranja - preciziraju u Zavodu i pozivaju stanovništvo da se odazove anketiranju i pomogne u realizaciji ove aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana