Od Hrvatske će se zahtijevati da zaustavi nezakonito djelovanje prema migrantima

Srna
Od Hrvatske će se zahtijevati da zaustavi nezakonito djelovanje prema migrantima

Sarajevo - Predstavnici Unsko-sanskog kantona ukazali su tokom sastanka sa ministrom bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Draganom Mektićem da postoje dokazi da policija Hrvatske ulazi duboko u teritoriju BiH, ilegalno prebacujući migranate, pa čak i neka lica koja je zaustavila policija Slovenije.

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH saopšteno je da će ovo ministarstvo diplomatskim kanalima upoznati policiju Hrvatske o ovim navodima i zahtijevati da se poštuju sporazumi o readmisiji i da se zaustavi nezakonito djelovanje.

Na sastanku je ocijenjeno da je situacija sa migrantima zadovoljavajuća, jer je njih oko 3.000 smješteno u privremene prihvatne centre u kantonu - Sedri, Biri, Đačkom domu i Miralu.

Mektić je naveo da će uskoro upravljanje tim centrima preuzeti Služba za poslove sa strancima BiH, te da je jedan od prioriteta unapređenje bezbjednosti unutar ovih objekata, ograničavanjem izlazaka mimo utvrđenih termina i izmiještanje u Imigracioni centar počinilaca težih krivičnih djela, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Tokom sastanka, izraženo je nezadovoljstvo zbog "nesaradnje i nekoordinacije pojedinih međunarodnih organizacija koje su u ime BiH dobile novac iz fondova EU za zbrinjavanje migranata".

Mektić je podržao zahtjev za tehničko opremanje Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona iz fondova EU, te dodao da je potrebna i podrška zdravstvenim ustanovama i školama koje su dodatno finansijski opterećene zbog povećanog broja migranata u ovom kantonu.

Delegacija Unsko-sasnkog kantona je insistirala da se ograniči broj migranata na njihovom području, zbog održavanja bezbjednosti, ali i funkcionisanja ovog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana