Od 1. februara ni plata niti penzija ako ne bude usvojen federalni budžet

Srna
Od 1. februara ni plata niti penzija ako ne bude usvojen federalni budžet

Sarajevo - Od 1. februara u Federaciji BiH neće moći da budu isplaćene penzije za više od 416.000 penzionera niti plate za više od 7.200 zaposlenih u ovom entitetu, ako u narednih nekoliko dana ne bude usvojen budžet za ovu godinu, zajedno sa finansijskim planovima vanbudžetskih fondova, piše “Dnevni avaz”.

List navodi da su oči javnosti u FBiH uprte u Dom naroda Parlamenta FBiH, kao posljednju stepenicu za usvajanje budžeta, mada sjednica ovog organa još nije zakazana. “Penzioneri u FBiH ne žive dobro i nisu ni blizu zadovoljni materijalnim i socijalnim statusom”, rekao je za portal “Kliks” predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić.

On je istakao da je novi zakon donio poboljšanja, ali da je i mnogo manjkavosti.

Prema njegovim riječima, iako su penzioneri očekivali minimalno povećanje od 3,2 odsto, sada je upitno da li će ikako dobiti februarsku penziju.

U FBiH trenutno ima blizu 416.000 penzionera, što je 19 odsto ukupne populacije stanovništva, dok je zaposlenih oko 500.000.

Prosječna penzija iznosi 42 odsto prosječne plate u FBiH, odnosno 375,4 KM, dok minimalnu penziju od 348 KM prima blizu 190.000 penzionera.

“Sada je i to neizvjesno i zavisi od usvajanja budžeta”, rekao je Mehić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

U Srpskoj rođeno 25 beba
U Srpskoj rođeno 25 beba
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana