Nova pravila odvlače radnike

Milijana Latinović
Nova pravila odvlače radnike

Banjaluka - Privrednici u Srpskoj strahuju da će liberalniji zakon o zapošljavanju radnika iz zemalja koje nisu članice EU koji je usvojio njemački parlament uticati na još veći odliv radne snage sa ovih prostora.

Velika novost prema novom zakonu, koji je usvojen u petak, je to što će oni sa stručnom kvalifikacijom i prije samog zaposlenja moći da borave šest mjeseci u Njemačkoj dok tamo traže posao, a uslov je da se u tom periodu mogu sami izdržavati. Ovaj zakon pruža šansu svim radnicima, bez obzira da li se njihovo zanimanje nalazi na listi deficitarnih njemačke Agencija za zapošljavanje, kao što je to bio slučaj do sada. Zahvaljujući novim propisima njemački poslodavac koji želi zaposliti radnika koji ne dolazi iz neke od zemalja EU više neće morati dokazivati da na tržištu Unije nije uspio pronaći adekvatnu radnu snagu. Zakon predviđa i “lakše” priznavanje stranih stručnih diploma.

Privrednici širom Srpske koji već odavno muku muče zbog odlaska radnika strahuju da će zbog ovog zakona situacija na domaćem tržištu rada biti sve teža. Predsjednik Područne privredne komore Doboj Radovan Pazurević kaže za “Glas Srpske” da će se novi propisi u Njemačkoj veoma nepovoljno odraziti na privredu u Srpskoj.

- Veoma teško dolazimo do kvalitetne radne snage, a čini mi se biće sve gore. Iako Vlada RS nastoji dati određene olakšice kako bi omogućili rast plata, nismo još ni blizu tome da sačuvamo radnike. Osim visokoobrazovanih, mahom odlaze zanatlije - rekao je Pazurević koji je i vlasnik i direktor derventske Fabrike obuće “Sanino”.

Član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da je odliv kadra iz Srpske već toliki da pravi ogromne probleme privredi, te da je jedino rješenje promjena političke klime u BiH.

- Anketa koju smo radili među 190 radnika koji odlaze u inostranstvo, pokazala je da polovina odlazi zbog većih zarada tamo, a preostali zbog nezadovoljstva političkom klimom. Vlada se odrekla jednog djela prihoda kako bi mi to preusmjerili na povećanje plata radnicima, međutim toliki je jaz između naših i evropskih plata da mi to ne možemo tako lako stići - rekao je Trivić koji je i vlasnik lanca pekara “Manja”.

Penzioneri

Novim zakonom o zapošljavanju radnika iz zemalja koje nisu članice EU Njemačka predviđa posebna pravila za useljenike starije od 45 godina. Navedeno je da će oni dobiti dozvolu jedino u slučaju da im radni ugovor garantuje bruto zaradu od najmanje 3.700 evra kako u starosti ne bi pali na teret države zbog premalih penzija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

U Srpskoj rođeno 25 beba
U Srpskoj rođeno 25 beba
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana