Nema opstanka Srba bez očuvanja jezika

Danijela Stokanić
Nema opstanka Srba bez očuvanja jezika

Banjaluka - Opstanak Srba zavisi od očuvanja jezika i ćiriličnog pisma kao nacionalnog amblema, zbog čega je briga o jeziku ozbiljan posao najodgovornijih državnih, društvenih, političkih i naučnih institucija.

Poručeno je to u petak sa okruglog stola "Srpski jezik i srpsko pismo danas", koji je održan u Banjaluci u organizaciji Akademije nauka i umjetnosti RS, Srpske akademije nauka i umetnosti i Odbora za standardizaciju srpskog jezika.

Predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović istakao je da je pitanje jezika, pisma, istorije i tradicije osnovno kod svakog naroda. To je, kaže, posebno važno za Srbe u BiH nakon raspada bivše Jugoslavije, kada su nastale nove zemlje i politički jezici.

- Među njima je "bosanski", a trebalo bi da bude bošnjački. Dakle, u mnogo pitanja se upetljala politika, a ima i uticaja stranaca. Zato je važno da se jezik i pismo postave na pravo mjesto - poručio je Kuzmanović.

Akademik Predrag Piper istakao je da vlastiti jezik treba proučavati, znati, poštovati i voljeti bez njegovog potcjenjivanja i precjenjivanja.

- Treba imati pozitivan stav prema maternjem jeziku, koji obavezuje, kako bi se u nasljeđe predao budućim generacijama. Država je ta koja vodi jezičku politiku i planiranje, iako su i drugi bitni - ocijenio je Piper.

Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Miloš Kovačević istakao je da se srpski jezik u proteklom periodu množio dijeljenjem, te da bi ovaj naučni skup trebalo da pokaže nekoliko značajnih stvari i za donošenje deklaracije o opstanku srpske nacije, na kojoj rade RS i Srbija.

- Prvo je da su srpski jezik i ćirilica osnovni identitetski kriterijumi srpskog naroda. Drugo je da je srpski jezik jedan i jedinstven na teritoriji čitavog srpskog naroda. Treće je da se srpski jezik u punom obimu i značenju iskazuje kao srpski samo ako se ispisuje ćirilicom i da ekavica i ijekavica, kao srpski izgovori, budu ravnopravni - rekao je Kovačević i dodao da je takozvani BHS, zapravo, srpski jezik pod tri imena.

Redovni član ANURS Slobodan Remetić je rekao da RS i Srbija rade na očuvanju jezika u okviru donošenja deklaracije o opstanku srpske nacije da bi zaštitili ćirilicu i najzad dobili jedan bukvar i čitanku za sve Srbe u svijetu.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i lingvista Milorad Pupovac istakao je da je zbog straha i predrasuda ćirilično pismo danas u Hrvatskoj jako malo zastupljeno. Kao primjer je naveo Knin, koji se još nije oporavio od devedesetih godina kada su inspektori skinuli dvojezične table, koje su bile postavljene uz saobraćajnice, uz obrazloženje da ugrožavaju bezbjednost putnika.

- Ćirilično pismo se ne koristiti ni u područjima koja su zakonom osigurana - kazao je Pupovac.

Skupu su prisustvovali ugledni lingvisti i brojni predstavnici javnog, kulturnog i političkog života, a razgovarano je, između ostalog, o jezičkom patriotizmu, ćiriličnom pismu u Hrvatskoj, kao i nužnosti proučavanja srpskog jezika.

Tanasić

Naučni savjetnik u Institutu za srpski jezik Sreto Tanasić rekao je da je jezik glavni objedinjavajući faktor svakog naroda koji ne živi u jednoj zemlji.

- Srpski jezik je danas na razne načine ugrožen, pa i zapušten, jer pokušavaju da preimenovanjem okrnje njegovu celovitost. To je nemoguće, jer je jezička materija neuništiva, ali ne znači da treba da sjedimo skrštenih ruku, već da se brinemo o statusu srpskog jezika i ćirilice - rekao je Tanasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana