Nema informacija iz Hrvatske o odlagalištu radioaktivnog otpada

Srna
Nema informacija iz Hrvatske o odlagalištu radioaktivnog otpada

Novi Grad - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić kaže da ovo ministarstvo nema novih saznanja u vezi sa aktivnostima Hrvatske na izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada u opštini Dvor, na granici sa Republikom Srpskom i BiH u neposrednoj blizini Novog Grada.

Golićeva je rekla da, prema raspoloživim informacijama, Hrvatska nije preduzimala nove korake.


"Krajem juna osnovana je Radna grupa koju je imenovao Savjet ministara. Mi smo dostavili hrvatskoj strani zaključke i tražili aktivnosti koje oni moraju ispuniti, ali na zajedničkoj sjednici Vlade Hravatske i Savjeta ministara nije rečeno ništa konkretno, već je samo pomenuta ta tema", rekla je Golićeva novinarima u Novom Gradu.

Ona je podsjetila da je zatraženo da Radna grupa bude informisana nakon zajedničke sjednice, ali da u roku od 30 dana nisu dobili nikakav odgovor.

"Radna grupa je potom zadužila poslanike koji su njeni članovi da iskoriste svoja poslanička pitanja i pitaju predsjedavajućeg Savjeta ministara šta je učinjeno po tom pitanju. To je učinio delegat Doma naroda Dragutin Rodić, kojem je rečeno da je ta tema stavljena na dnevni red. Po našem mišljenju Hrvatska još ništa nije učinila i nije počela sa izgradnjom odlagališta", rekla je Golićeva.

Ona kaže da je pokrenuta inicijativa da se područje oko rijeke Une proglasi prirodnim parkom u čijem sastavu bi bile opštine uz ovu rijeku u Republici Srpskoj.

Prema njenim riječima, Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa je uradio procjenu uticaja na životnu sredinu.

"Sada tražimo upravljača i mislim da taj park može biti najveća brana za deponovanje radioaktivnog otpada", kaže Golićeva.

Ona očekuje da će Hrvatska konačno shvatiti da ne može na granici sa susjednom državom deponovati nuklearni otpad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana