Nebojša Šešlija, vršilac dužnosti direktora Bolnice “Srbija”: Dugovi nas guše, neophodna pomoć

Željka Domazet
Nebojša Šešlija, vršilac dužnosti direktora Bolnice “Srbija”: Dugovi nas guše, neophodna pomoć

Bolnica “Srbija” je u izuzetno teškoj situaciji jer su dugovanja dostigla 48 miliona KM, od čega oko pet miliona prema dobavljačima, što nam otežava održavanje tekuće likvidnosti, te nam je potrebna pomoć šire društvene zajednice da bismo isplivali iz problema.

Rekao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” vršilac dužnosti direktora Bolnice “Srbija” Nebojša Šešlija.

- Konstantno nam stižu presude i prijeti blokiranje računa. Radnici takođe podnose tužbe za naplatu svojih dugovanja, za šta imaju pravo, i presude uglavnom budu donošene u njihovu korist. Prije nekoliko dana stigla je presuda u sporu sa bivšim dobavljačem, koji je bivše rukovodstvo izgubilo, a u pitanju je iznos od 30.000 KM koji moramo da isplatimo u roku od 30 dana. Pored finansijskih, problem su i loši međuljudski odnosi. Kolektiv se dijeli na pristalice nekog od bivših direktora, što dovodi do toga da nemaju povjerenja jedni u druge - naglasio je Šešlija.

GLAS: Nedavno ste preuzeli funkciju prvog čovjeka Bolnice u Istočnom Sarajevu. U kakvom stanju ste zatekli ovu ustanovu s obzirom na to da su je pratili protesti radnika i veliki dugovi?

ŠEŠLIJA: Imenovan sam u izuzetno teškom periodu za ustanovu. Prethodni menadžment je podnio ostavku, a radnici su samo odgodili štrajk za 15. februar, a ne otkazali. Plate za 2018. godinu su isplaćene zahvaljujući angažovanju ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Alena Šeranića, ali dugovi po pitanju doprinosa, poreza, naknada za prevoz, rođenja djeteta, smrti člana uže porodice, naknade za jubilarne nagrade, isplate po ugovorima za specijalizacije nisu isplaćivane od 2011. godine, a po nekim stavkama i duže. Vlada RS je preuzela obavezu da u pregovorima sa sindikatom iznađe rješenje za te dugove, što je olakšavajuća okolnost. Treba nam podrška šire društvene zajednice, a rukovodstvo Olimpijskog centra “Jahorina” prvo je prepoznalo ozbiljnost situacije i reagovalo organizovanjem akcije za stanovnice Istočnog Sarajeva koje će dobiti besplatan mamografski pregled, a značajnu korist imaće i sama bolnica.

GLAS: Šta će vam biti prioritet u radu?

ŠEŠLIJA: Moramo popraviti odnose u kolektivu. Zadatak svih zadataka je da ponudimo pacijentima bolju uslugu i konstantno se borimo za svoje mjesto u medicinskom prostoru Republike Srpske.

GLAS: Kada se može očekivati konačno preseljenje u prostorije novosagrađenog objekta?

ŠEŠLIJA: Nova zgrada pruža niz pogodnosti za podizanje kvaliteta usluga. Radi se o savremenom funkcionalnom objektu na kojem bi nam pozavidjele i mnogo jače države. Sam proces preseljenja treba da počne 1. februara, ali moramo biti svjesni da je to proces u kojem radnici treba da prođu obuke za rad na novim aparatima, gdje treba da budu ispitane sve instalacije, pa tek onda krenuti u preseljenje pacijenata.

GLAS: Šta građani Istočnog Sarajeva i regije dobijaju useljenjem u nove objekte i da li će biti prinuđeni da, kao i do sada, idu na liječenje u druge centre?

ŠEŠLIJA: Bolnica ima kvalitetan kadar koji treba podršku za svoj rad. Do sada su uglavnom promovisane negativnosti, dok je dosta dobrih stvari koje su doktori uradili zanemarivano. Istočno Sarajevo je u specifičnom položaju zbog same blizine Sarajeva, gdje se nalazi Klinički centar koji je na zavidnom nivou. Naši doktori imaju konstantne ponude za prelazak u Sarajevo, gdje im se nude i bolji finansijski uslovi. Mora se istaći njihov entuzijazam i želja za radom u bolnici “Srbija” i među svojim narodom, što je u vremenu kapitalizma za svaku pohvalu. Dosta naših kadrova je u poslijeratnom vremenu napustilo ove prostore i zauzelo značajna mjesta u prestižnim ustanovama u regionu. Ti ljudi imaju emocije i dug prema svome kraju, što treba iskoristiti da počnu dolaziti kako bi povremeno obavljali usluge u bolnici, od čega neće biti na dobitku samo stanovnici, već i sam kadar bolnice koji će imati priliku da stiče iskustva i znanja od eminentnih kadrova.

GLAS: Kadar i dobra oprema su preduslovi za dobru zdravstvenu zaštitu. Kakvo je stanje u toj oblasti?

ŠEŠLIJA: Čeka nas mnogo posla, ali kao neko ko živi na ovom prostoru imam želju i volju da sa kolektivom i uz podršku Vlade Republike Srpke iznađem najbolja rješenja za podizanje nivoa usluge u samoj bolnici i vratim povjerenje pacijenata u ovu ustanovu.

Stare zgrade

GLAS: Šta će biti sa “starim” zgradama bolnice?

ŠEŠLIJA: Što se tiče postojećih “starih” objekata, u koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja pokušaćemo donijeti najbolju odluku o njihovoj daljoj sudbini. One koji su u boljem stanju pokušaćemo iskoristiti i staviti u funkciju za određene namjene za potrebe novog objekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana