NATO i BiH: Srbija kroz NATO do lidera regiona

V. Kulaga, D. Šajinović
NATO i BiH: Srbija kroz NATO do lidera regiona

Banjaluka - Srbija ima jedinstvenu priliku da postane regionalni lider, ali to neće moći ostvariti ako ne postane članica NATO-a, smatra ugledni vojni analitičar iz Beograda Aleksandar Radić.

On ističe da u situaciji u kojoj cijeli region i sve zemlje u bližem i daljem okruženju Srbije teže ka članstvu u ovoj vojno-političkoj organizaciji, ona ostaje marginalizovana i ne može u potpunosti ostvariti svoj kapacitet koji bi inače imala. Radić kaže da je Srbija već isprepletena sa NATO-om kroz brojne projekte i učešće u raznim misijama u koje su uključene zemlje članice.

- Cenim da Srbija u ovom trenutku više i nema izbora nego da ide u članstvo. Kako se sada čini, Vašington je spreman da prihvati faktičko stanje u nivou saradnje saveza sa Srbijom i bez formalnog članstva. Takvo rešenje možda jeste korisno Americi, ali nije Srbiji, jer ako zemlja već učestvuje u svim tim aktivnostima onda bi trebalo i da ima mogućnost da koristi sve mehanizme koje joj članstvo u NATO-u može pružiti - smatra Radić.

Dodao je da je Srbija okrenuta ka saradnji sa NATO-om i kroz misiju KFOR-a na Kosmetu, s obzirom na to da nakon sporazuma koji je potpisao Slobodan Milošević, tadašnji predsjednik Srbije, u Kumanovu 1999. godine nema mogućnost da sama garantuje bezbjednost za tamošnje srpsko stanovništvo.

On je pojasnio da se većina zemalja u regionu distanciraju od Srbije, što bi se, prema njegovom mišljenju, preokrenulo kada bi zemlja formalno postala članica NATO-a.

- Uzmite, na primer, vojno školstvo. Srbija ima najrazvijenije vojno školstvo koje se sada devastira jer nema mogućnost da popuni te kapacitete. Kao članica NATO-a Srbija bi imala veliku šansu da bude regionalni centar u vojnoj obuci kadrova iz regiona, i time bi znatno povećala svoje šanse da zaista postane lider u regionu - naveo je Radić.

Istakao je da nijedna srpska vlada do sada nije definisala šta znači pojam vojne neutralnosti, koja se propagira kao zvanična politika zemlje, dodavši da se većina aktivnosti sa NATO-om vodi na način da se o tome ne priča mnogo u javnosti zbog negativnog stava većine građana o članstvu.

Direktor projekata Atlantskog savjeta Srbije Boris Viculin ističe da su odnosi Srbije i NATO-a u ovom trenutku formalno na nivou pred početak implementacije prvog Individualnog partnerskog akcionog plana (IPAP), koji definiše elemente i oblasti saradnje sa NATO-om u periodu od dvije godine. Istakao je da je jedna od ključnih oblasti saradnje, reforma odbrane.

- NATO pruža pomoć Ministarstvu odbrane Srbije i u drugim oblastima, kao što su smanjenje rizika od korupcije, putem NATO inicijative za izgradnju integriteta u procesu smanjivanja rizika od korupcije - dodao je on.

Osim toga, kako je istakao, saradnja sa NATO-om i njenim članicama, je i u povećanju srpskih kapaciteta u Tehničkom remontnom zavodu u Kragujevcu i Centru za biološku, hemijsku, radiološku i nuklearnu zaštitu u Kruševcu.

O nivou visokih odnosa Srbije i NATO-a nedavno je za srpske medije govorio general Ornelo Baron, koji je donedavno bio šef Kancelarije NATO-a za vezu u Beogradu. Rekao je da Srbija trenutno učestvuje u implementaciji više od 40 zvanično dogovorenih partnerskih ciljeva kako bi se nastavila reforma sektora odbrane u skladu s vojnim standardima alijanse.

On je istakao da je NATO sertifikovao nekoliko vojnih centara obuke u Srbiji, u kojima bi se obučavali oficiri programa Partnerstvo za mir. Naveo je, takođe, da je na zahtjev Srbije formiran fond za uništavanje i skladištenje viškova municije, te da je Srbija najviše odmakla u reformi odbrane u skladu sa NATO standardima, a pohvaljeno je uspješno učešće Srbije u vojnim misijama EU i UN, koje su u potpunosti usklađene sa NATO standardima.

Zašto NATO?

"Glas Srpske" i "Nezavisne novine" objavljuju seriju tekstova o ulozi NATO-a u izgradnji bezbjednosti i očuvanju mira na teritoriji koju čine zemlje članice, kao i o tome šta BiH dobija pristupanjem NATO-u, koje su prednosti članstva u ovoj organizaciji, te u kojoj fazi je proces priključivanja BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

U Srpskoj rođeno 25 beba
U Srpskoj rođeno 25 beba
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana