Nakon četiri decenije na birou Brankica Dodig dobila stalni posao u drvarskom ”Jumku”

Milijana Latinović
Nakon četiri decenije na birou Brankica Dodig dobila stalni posao u drvarskom ”Jumku”

DRVAR - Igle, konci i raznobojni materijali već tri decenije su svakodnevica Drvarčanke Brankice Dodig, koja za šivaćom mašinom stvara najljepše odjevne predmete, a odnedavno taj hobi postao joj je posao jer je ova vrijedna domaćica jedna od 80 žena koje su dobile posao u Fabrici za proizvodnju konfekcije “Jumko”.

Iako je završila srednju ekonomsku školu, Brankica nikada nije radila u struci. Prije rata kratko je bila zaposlena u fabrici tepiha, a potom je kao trgovac radila u Prnjavoru, gdje je stanovala za vrijeme izbjeglištva. Nije ni slutila da će nakon 40 godina provedenih na birou dobiti posao u tekstilnoj industriji.

- Drvar je, nažalost, ostao pust poslije rata. I ono malo stanovništva što se vratilo polako nestaje. Kada smo se vratili iz izbjeglištva 2002. godine i ognjište podizali iz pepela, nismo ni slutili da će fabrika iz Vranja otvoriti pogon u Drvaru i pružiti šansu svima koji žele da rade, bez obzira na stručnu spremu i godine. Pogon “Jumka” velika je nada za opstanak ovog kraja - ispričala je za “Glas Srpske” Brankica, koja sa osmijehom odlazi svaki dan na obuku u fabriku koja bi, prema najavama predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, trebalo da bude zvanično otvorena 29. januara.

Brankica kaže da posao za šivaćom mašinom nije težak i ko želi, može brzo da savlada sve tehnike šivanja.

- Desetak koleginica bilo je na obuci u fabrici u Vranju, tako da su one tu za sve što nam je potrebno, kako bi što bolje savladale sve tehnike za mašinom - istakla je Brankica i dodala da se u pogonu “Jumka” u Drvaru trenutno šiju uniforme za zaposlene u Elektroprivredi Srbije.

Ističe da su uslovi u kojima rade dobri, te da očekuje da će imati solidne plate, od kojih će moći da žive.

- Zahvalni smo Republici Srpskoj i Srbiji, bez njihove pomoći naš Drvar i okolne opštine koje su po Dejtonu pripale FBiH odavno bi nestali - rekla je Brankica.

Ova šezdesetogodišnja Drvarčanka ponosna je majka kćerke i baka troje unučadi, a uskoro će četvrto unuče uveličati njenu radost.

Ovaj kraj, iako pust nakon što je njime protutnjao ratni vihor, bogat je prirodnim resursima, a sam Drvar nadaleko je poznat po čuvenoj rakiji od drenjina. Brankica i njen suprug, njegujući tradiciju koja se u njihovom domaćinstvu prenosila s koljena na koljeno, poznati su i po proizvodnji čuvene rakije drenje, te pekmeza od ovog slatkog voća.

Na tradicionalnoj manifestaciji Dani drvarske drenjine svake godine izlažu svoje proizvode, a nekoliko puta za svoj rad i trud dobili su priznanje. U domaćinstvu ove vrijedne Drvarčanke putnici namjernici i danas mogu popiti dobru kapljicu čuvene drenje, za čiju je proizvodnju uglavnom zadužen njen suprug.

 Novinari “okupirali” Drvar

Brankica Dodig sa osmijehom ističe da ne pamti da je ikada ranije u Drvaru bilo više novinarskih ekipa nego sada.

- Nema dana da ne dolaze novinari, televizijske ekipe, kako iz Republike Srpske, tako i iz FBiH. Svi žele da kažu ponešto o “Jumku”, o nama, i vjerujte to za ovako mali kraj znači mnogo, da se po dobrom za nas čuje - naglasila je Brankica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana