Na ispit zrelosti u punom sjaju

Dejana Bratić
Na ispit zrelosti u punom sjaju

Banjaluka - Štićenici Doma “Rada Vranješević” zablistaće u punom sjaju na proslavi mature zahvaljujući Ministarstvu porodice, omladine i sporta te pojedinačnim donacijama dobrih ljudi koji su im obezbijedili maturske haljine i odijela.

- Od naših štićenika srednju školu završavaju četiri djevojke i pet mladića. Imamo i četvoro malih maturanata, dvije djevojčice i dva dječaka, koji privode kraju obrazovanje u osnovnoj školi - kazao je direktor Dječijeg doma “Rada Vranješević” Vladimir Kajkut.

Dodao je da je ponosan na sve učenike koji su marljivo i predano obavljali svoje školske aktivnosti i nizali dobre ocjene.

- Mi dobijamo djecu različitih uzrasta. Neke štićenike vaspitamo od samog rođenja. Svaki njihov uspjeh i pomak nabolje nas čini srećnim i zadovoljnim. To je i za nas motivacija u budućem radu - rekao je Kajkut.

Istakao je da, za razliku od nekih ranijih godina, štićenicima nije potrebna pomoć za proslavu maturske večeri.

- Izuzetno smo zahvalni Ministarstvu porodice, omladine i sporta koje nam je dalo 10.000 KM za kupovinu svega što je potrebno za svih 13 maturanata. Bilo je i pojedinačnih donacija dobrih ljudi, kojima takođe od srca zahvaljujemo za sve što su uradili za naše štićenike ove i prethodnih godina. Drago nam je da će naši štićenici ispit zrelosti položiti u punom sjaju. Za sada nam ništa ne treba, ali bilo kakva vrsta pomoći uvijek je dobrodošla - kazao je Kajkut.

Napomenuo je da je maturantima koji se odluče za nastavak školovanja obezbijeđeno besplatno studiranje.

- Na našu molbu, nekoliko fakulteta u gradu donijelo je odluku da za naše štićenike studiranje bude besplatno. To je, između ostalog, još jedan od pomaka koji smo uspjeli napraviti - istakao je Kajkut.

Dodao je da je ove godine već nekoliko studenata koji su bili štićenici Doma “Rada Vranješević” završilo fakultet.

- Mi smo ponosni kad naši štićenici postanu akademski građani. Najveći izazov je pronaći posao tim mladim ljudima, ali i period kada odlaze iz doma. Iz tog razloga aplicirali smo projekat gradu koji bi značio dodjelu stana, u kome bi naši štićenici po odlasku iz doma imali obezbijeđen smještaj i priliku za osamostaljenje - naglasio je Kajkut.

Ekskurzija

U upravi Doma “Rada Vranješević” rekli su da će dio novca koji su dobili biti preusmjeren za odlazak 11 štićenika na školske ekskurzije.

- Između ostalog, to je bio jedan od naših prioriteta. Sigurno je da će odlazak na ekskurziju njima mnogo značiti - kazao je Kajkut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana