Na Hebrejskom univerzitetu održan simpozijum "Konflikti na Balkanu iz ugla Republike Srpske"

Srna
Foto: Srna

JERUSALIM - U Jerusalimu je održan simpozijum "Konflikti na Balkanu iz ugla Republike Srpske", u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Izraelu i Evropskog foruma Hebrejskog univerziteta.

Simpozijum su sinoć otvorili ambasador BiH u Izraelu Duško Kovačević i direktor Evropskog foruma, profesor Noam Šoval, a panelisti su bili doktor Jisak Brudni i doktor Metju Simons sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu i doktor Nina Sajić sa Univerziteta u Banjaluci.

U obraćanju učesnicima simpozijuma, ambasador Kovačević ukazao je na prijateljske i bliske odnose Republike Srpske i Izraela, kao i kontinuiranu podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović Izraelu, posebno nakon varvarskog terora Hamasa, u oktobru 2022. godine.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Ejal Goren govorio je o istorijskim vezama srpskog i jevrejskog naroda, kao i međusobnom razumijevanju za patnje kroz koje i danas prolaze ova dva naroda.

Doktor Nina Sajić upoznala je učesnika simpozijuma o izazovima sa kojima se Balkan suočava i stranom intervecionizmu koji, kroz neokolonijalne strukture OHR-a, predstavlja destabilizujući faktor za cijeli region.

Simpozijumu su prisustvovali predstavnici akademske zajednice, medija, političkog, javnog i kulturnog života, studenti i brojni drugi posjetioci.

Univerzitet u Banjauci i Hebrejski univerzitet u Jerusalemu potpisali su 2023. godine Sporazum o saradnji. Hebrejski univerzitet jedan je od najprestižnijih visokoškolskih ustanova u Izraelu i među stotinu najboljih u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana