Moždani udar pogađa i mlađe od 30

Milijana Latinović
Moždani udar pogađa i mlađe od 30

Banjaluka - Moždani udar kao jedno od najtežih oboljenja savremenog čovjeka sve češće pogađa mlađu populaciju, a preventivnim pregledima u RS je do sada spaseno na hiljade života.

Specijalista neurologije, šef Katedre za neurologiju Medicinskog fakulteta u Banjaluci i šef Odjeljenja za cerebrovaskularne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS profesor dr Vlado Đajić rekao je da se moždani udar nalazi na prvom mjestu uzročnika invalidnosti, a na drugom mjestu po uzroku smrtnosti.

On je kazao da se radi smanjenja broja oboljelih u RS već pet godina realizuje projekat prevencije moždanog udara.

- Pod pokroviteljstvom predsjednika RS Milorada Dodika, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Fonda zdravstvenog osiguranja do sada je kroz projekat prevencije ultrazvučno pregledano više od 30.000 pacijenata, kojima su otkrivene patološke promjene u krvnim sudovima vrata i glave - rekao je Đajić.

Ističe da je pregledanim pacijentima određen stepen suženja krvnih sudova i primijenjen adekvatan tretman radi sprečavanja pojave moždanog udara.

- Kada se izračunaju troškovi liječenja, rehabilitacije i tuđe njege oboljelih od moždanog udara, ovim projektom je ušteđeno oko 15 miliona maraka i spaseno na hiljade života - istakao je Đajić.

Dodaje da u RS od moždanog udara svake godine oboli oko 4.500 osoba, te da je primijećena učestalost obolijevanja kod osoba između 40 i 60 godina starosti.

- Zahvaljujući projektu prevencije i uvođenju trombolitičke terapije smrtnost je u UKC-u RS smanjena sa 450 na 230 osoba godišnje, što je veliki uspjeh - kazao je Đajić i dodao da su u svakoj regionalnoj bolnici obučili ljekare da rade ultrazvuk krvnih sudova vrata i glave i da znaju uključiti trombolitičku terapiju.

On je podsjetio da je motiv za pokretanje projekta prevencije moždanog udara u RS bila činjenica da je od 13.658 umrlih tokom 2011. godine njih 7.500 preminulo od posljedica srčanog i moždanog udara.

- Ultrazvučni pregled krvnih sudova vrata i glave je, po mom mišljenju, "metoda izbora", koja je pouzdana, jeftina, mobilna, bez štetnih zračenja i ne zahtijeva posebnu pripremu pacijenta - rekao je Đajić. 

Dodaje da su vrtoglavica, gubitak svijesti i glavobolja prvi alarm upozorenja za ultrazvučno ispitivanje vrata i glave i naglašava da pacijenta koji je doživio moždani udar treba što prije transportovati u bolnicu kako bi primio elektrolitičku terapiju koja se može dati samo u prvih nekoliko časova od nastanka bolesti.

Načelnik Odjeljenja za neurologiju u Bolnici "Sveti vračevi" u Bijeljini dr Jeka Lukić ističe da je na ovom odjeljenju od posljedica moždanog udara od početka godine liječeno 212 pacijenata.

- Među oboljelima ima mladih, a najmlađi pacijent imao je 36 godina - kazala je Lukićeva i dodala da od ove bolesti češće obolijevaju muškarci nego žene.  

Načelnik Službe za neurologiju u dobojskoj Bolnici "Sveti apostol Luka" dr Milovan Savić ističe da je od početka godine na Odjeljenju neurologije liječeno 750 pacijenata, od čega su 222 umrla.

- Važno je brzo prepoznavanje simptoma, a u prevenciji savjetujemo adekvatno liječenje faktora rizika kao što su gojaznost, pušenje, konzumiranje alkohola, liječenje šećerne bolesti i srčanih oboljenja - rekao je Savić.

U Bolnici u Istočnom Sarajevu od moždanog udara je liječeno 189 pacijenata, što je za osam pacijenata više nego u istom periodu lani.

Svjetski dan

Udruženje neurologa RS, rukovodstvo i osoblje UKC-a RS povodom 29. oktobra, Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara, organizuju u subotu u 12 časova na Trgu Krajine u Banjaluci besplatno mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi, kao najčešćih faktora rizika za nastanak moždanog udara. S ciljem edukacije stanovništva i preventivnog sprečavanja nastanka bolesti doktor Vlado Đajić je objavio dvije knjige o prevenciji moždanog udara: "Asimptomatska karotidna bolest" i "Funkcionalna anatomija, dijagnostika i terapija krvnih sudova vrata i glave".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana