MMF: Prednost doprinosu ekonomskog prosperiteta zemlje

Srna
Foto: Ilustracija

SARAJEVO - Centralna banka BiH ostaje predana ulozi u očuvanju finansijske stabilnosti i doprinosa ekonomskom prosperitetu zemlje kroz kontinuiranu saradnju sa Međunarodnim monetarnim fondom // i drugim međunarodnim partnerima, istaknuto je na sastanku guvernera Centralne banke Jasmine Selimović i šefa misije -a za BiH Aline Janku.

Selimovićeva je detaljno predstavila aktivnosti i dostignuća Banke, naglasivši njen kontinuirani rad na ispunjavanju zakonskog mandata i primjeni strateških ciljeva.

Posebno je istaknuto uspješno očuvanje monetarne stabilnosti u BiH kroz efikasan aranžman valutnog odbora, što predstavlja značajan doprinos u kontekstu aktuelne geopolitičke situacije, što je naišlo na punu podršku prisutnih predstavnika -a, saopšteno je iz Centralne banke.

Teme razgovora obuhvatile su i analizu ekonomskih i finansijskih trendova, kao i primjenu preporuka -a i ostale programe tehničke saradnje između ove dvije finansijske institucije, a naglašen je i značaj kontinuirane koordinacije i saradnje unutar Stalnog odbora za finansijsku stabilnost BiH kojeg predvodi Centralna banka.

Selimovićeva je ukazala na trenutne i buduće aktivnosti Centralne banke, posebno naglašavajući pozitivne finansijske rezultate ostvarene, zahvaljujući pravovremenom i uspješnom restrukturisanju portfolija deviznih rezervi, usklađenom sa promjenama politike u evrozoni.

“Ovi rezultati odražavaju posvećenost Centralne banke visokim standardima finansijskog upravljanja i stabilnosti”, istaknuto je u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali i rezidentni predstavnik -a u BiH Andreas Tudik, te drugi članovi delegacije, kao i predstavnici Uprave Centralne banke, čime je dodatno potvrđena čvrsta osnova za nastavak produktivne saradnje ove dvije institucije. /kraj/ag/sđp/fotoEnter

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana