Mlade pritišću institucije BiH

Anita Janković-Rečević
Mlade pritišću institucije BiH

Banjaluka - Institucije BiH i dio međunarodne zajednice neprekidno vrše pritisak na Republiku Srpsku s ciljem prenosa nadležnosti omladinskog sektora sa Srpske na nivo BiH.

Istakla je ovo pomoćnica ministra za porodicu, omladinu i sport RS Branka Malešević, navodeći da u posljednje dvije godine traje aktivna kampanja s ciljem prenosa ovih nadležnosti na nivo BiH. Dodala je da se pritisci vrše na resorno ministarstvo, ali i na legitimne predstavnike mladih u Srpskoj, prvenstveno na Omladinski savjet.

- Takvih pokušaja je bilo i ranije, ali ne ovog intenziteta. Nosioci vlasti na nivou BiH su dozvolili predstavnicima dijela međunarodne zajednice da se ponovo miješaju u stvari koje su uređene Ustavom i zakonima u BiH i koje bi morali poštovati - navela je Maleševićeva i dodala da ustavi BiH, RS i FBiH propisuju da je resor mladih - omladine u isključivoj nadležnosti dva entiteta i Brčko distrikta, do konačne odluke o njegovom statusu.

Ona je podsjetila da nije uspjela da funkcioniše komisija za koordinaciju pitanja mladih u BiH, koja je uz saglasnost nadležnih institucija za mlade na nivou entiteta 2004. godine formirana odlukom Savjeta ministara.

Nakon toga, kaže Maleševićeva, Ministarstvo civilnih poslova jednostrano je izradilo i uputilo novu odluku o osnivanju komisije za koordinaciju pitanja mladih koju je usvojio Savjet ministara.

- Obavijestili smo ih da ne prihvatamo jednostrano formirana administrativna tijela na nivou BiH i tražili da cijeli proces bude vraćen u legalne okvire. Kako se to nije desilo, nelegalna i nelegitimna odluka o osnivanju nove komisije nije primjenjiva u RS - istakla je Maleševićeva. 

Predsjednica Omladinskog savjeta RS Danijela Topić navela je da se pritisci ogledaju u vidu pitanja i dopisa sa nivoa BiH u kojima se traže informacije šta ova organizacija radi i na koji način o pitanju formiranja drugih omladinskih tijela na nivou BiH.

Istakla je da Omladinski savjet funkcioniše prema zakonima RS, te da nisu dužni da odgovaraju na pitanja takve vrste koja dolaze sa nivoa BiH.

- Postoji namjera da se na nivou BiH formiraju tijela za mlade, ali komisija koja je postojala nije funkcionisala i zato nema potrebe da govorimo o formiranju bilo kakvih sličnih tijela - rekla je Topićeva.

Predsjednik Unije studenata RS Milan Milišić kaže da studenti neće dozvoliti prenos nadležnosti u omladinskom sektoru jer to nije u interesu Srpske.

- Nećemo dozvoliti da pritisci doprinesu onome što se planira na nivou BiH. Smatramo da mi u RS ostvarujemo dobre rezultate o pitanju studentskog standarda, okupljanja omladine i djelovanja mladih uopšte - kaže Milišić.

Volonteri

U Volonterskom servisu RS smatraju da omladinske organizacije u Srpskoj i FBiH treba samostalno da funkcionišu, kako i do sada.

- Konkretno, zakoni u RS i FBiH o pitanju volontiranja se mnogo razlikuju i zajednički rad bi bio nemoguć - rekla je izvršna direktorica Volonterskog servisa Svetlana Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana