Malim proizvođačima kraći put do kupaca

Anita Janković Rečević
Malim proizvođačima kraći put do kupaca

Banjaluka - S ciljem očuvanja tradicionalnog načina proizvodnje hrane, razvoja porodičnih gazdinstava i zadovoljenja sve većih potreba kupaca za domaćim proizvodima nadležni u Srpskoj kreirali su novi dokument koji će malim proizvođačima olakšati osvajanje tržišta, smanjiti troškove proizvodnje i eliminisati administrativne prepreke.

Naime, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS  donijelo je Pravilnik o uslovima odstupanja koja se odnose na subjekte u poslovanju sa hranom koji imaju mali obim proizvodnje. Tim dokumentom propisana su odstupanja u pogledu izgradnje objekata, prostorija i opreme za subjekte koji proizvode, prerađuju i prometuju hranu u malim količinama, kao i za one koji proizvode tradicionalne proizvode ili koriste tradicionalne metode proizvodnje.  Novi pravilnik predviđa da mali proizvođači svoje proizvode od mlijeka, mesa, voća, povrća i žitarica mogu prodavati u gazdinstvima, na sajmovima, pijacama i u malim trgovinama, a dozvoljeno im je i da sve što proizvedu pošalju kupcima direktno na kućnu adresu.

U resornom ministarstvu ističu da to neće dovesti u pitanje bezbjednost i kvalitet hrane, jer su prema novim propisima mali proizvođači direktno odgovorni za ispravnost, bezbjednost i kvalitet svog proizvoda, a imaju obavezu i da ispune opšte i posebne uslove higijene.

- U male proizvođače spadaju oni koji godišnje prerade maksimalno 250.000 litara mlijeka ili proizvedu 100.000 kilograma proizvoda od mesa, 150.000 litara piva ili 50.000 kilograma prerađevina od voća i povrća - pojašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede. 

Kada su u pitanju uslovi koji se odnose na uređenje, opremu i način rada, u resornom ministarstvu navode da mali proizvođači moraju imati prostoriju za proizvodnju i prostoriju za skladištenje svojih proizvoda. Dodaju da im je pravilnikom dozvoljeno korišćenje istog ulaza i izlaza za sirovine, ambalažu, gotove i nebezbjedne proizvode, kao i zaposlene, uz odgovarajuću vremensku odvojenost. Takođe, novim dokumentom omogućeno je i skladištenje sirovine, gotovih proizvoda, ambalaže i pomoćnih materijala u istom prostoru pod uslovom da su prostorno odvojeni, upakovani, zatvoreni i jasno označeni da ne bi došlo do kontaminacije.

- Zahvaljujući svemu tome proizvođači će smanjiti troškove i administrativne prepreke, što će im olakšati rad, a moći će i da koriste tradicionalne alate, materijale i postupke za proizvodnju tradicionalnih proizvoda. Pravilnik takođe podstiče i razvoj ekonomije na selu, jer poljoprivrednicima omogućava da prerade sirovinu i tako ostvare veće prihode - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Mladog poljoprivrednika Darija Lemića, koji je sa sestrom Dajanom prije dvije i po godine u selu Jelićka kod Prijedora osnovao farmu koza “Nana Kaas” i  pokrenuo proizvodnju kozijih sireva, jogurta, surutke i sladoleda, obradovao je novi pravilnik, jer im, kako kaže, garantuje razvoj, što bi im u dogledno vrijeme trebalo da omogući izvoz u EU.

- Zbog strogih uslova pakovanja, deklarisanja i skladištenja proizvoda, bili smo manje dostupni na tržištu, a sve to je i povećavalo naše troškove. Zahvaljujući jednostavnijim procedurama lakše ćemo stizati do kupaca i biti konkurentniji  velikim proizvođačima - rekao je Lemić.

Iskustva

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ističu da su se prilikom donošenje novog pravilnika vodili iskustvima Srbije, Mađarske i Slovenije, jer se u tim zemljama pokazalo da je to dobar podsticaj za male proizvođače da razvijaju proizvodnju.

- U zemljama Evropske unije podstiče se autohtona proizvodnja hrane na porodičnim gazdinstvima, jer se time čuva tradicija, smanjuje višak hrane na tržištu i podstiče proizvodnja u malim serijama, uz veću primjenu ljudskog rada, za razliku od masovne, industrijske proizvodnje - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana