Ljekari apeluju na roditelje da djecu vakcinišu protiv HPV-a

D. B.
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Pod izgovorima da će naučiti djecu da koriste prezervative, da neće dozvoliti rano stupanje u intimne odnose i slično mnogi roditelji izbjegavaju da svoje mališane vakcinišu protiv humanog papiloma virusa (HPV), glavnog uzroka nastanka raka grlića materice, od kojeg sve češće obolijevaju mlade žene, čak i one starosti 20 godina.

Kako bi podigli svijest mladih, ali i njihovih roditelja o značaju HPV vakcine, juče je u Banjaluci održan interaktivni edukativni događaj pod nazivom “Sve što treba da znate o HPV imunizaciji”. 

Supspecijalista epidemiologije nezaraznih bolesti u Domu zdravlja Banjaluka Radmila Stevandić Begović istakla je da događaji poput ovog imaju za cilj da razbiju teoriju zavjere koja vlada u našem društvu kada je riječ o HPV vakcini, a koja je, kako pojašnjava, efikasna, bezbjedna i besplatna za djecu do 15 godina.

- HPV vakcina je prva preporučena doza, koja štiti od malignih bolesti, ne samo od karcinoma grlića materice, koji je po učestalosti dosta veliki, već štiti i od drugih sličnih bolesti o kojima se mnogo manje priča. To su karcinomi orofaringealne i anogenitalne regije, koji su takođe posljedica infekcije ovih virusa - kazala je Stevandić Begović.

Specijalista ginekologije i opstetricije u banjalučkoj Specijalističkoj ginekološkoj ambulanti “Libra S” Banjaluka Ives Šindrak rekla je da vlada epidemija HPV virusa.

- Bez obzira na preventivne preglede koje radimo, odnosno papa i skrining test, broj oboljelih od karcinoma grlića je i dalje značajno veliki - kazala je Šindrakova.

Dodala je da je jako teško objasniti roditeljima maloljetnika da treba da vakcinišu dijete protiv polno prenosive bolesti, jer iz njihovog ugla to djeluje daleko. 

- Činjenica je da djeca vrlo rano stupaju u polne odnose i to sa nekih 15 godina - rekla je Šindrakova koja svim roditeljima nudi besplatno savjetovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana