Led prazni kase osiguravajućih kuća

Danijela Bajić
Led prazni kase osiguravajućih kuća

BANjALUKA - Sve učestalije vremenske nepogode prazne kase osiguravajućih društava iz Srpske, koja su tokom prva četiri mjeseca ove godine klijentima na ime naknade štete isplatila 5,2 miliona maraka više u odnosu na isti period lani, a taj trend će, izvjesno je, biti nastavljen jer je led tokom vikenda oštetio brojna vozila i objekte na području Banjaluke, Prnjavora i Doboja.

Domaća osiguravajuća društva su na ime naknade štete od januara do kraja aprila isplatila 40,5 miliona maraka, a najznačajnije učešće u ukupno isplaćenim odštetnim zahtjevima tokom prva četiri mjeseca, kako za “Glas” ističe predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Bojan Popović, imalo je osiguranje od autoodgovornosti, jer ima i najveće učešće u ukupno obračunatoj premiji.

Prema njegovim riječima, na isplatu štete od autoodgovornosti u tom periodu otišlo je više od 18 miliona KM.

- Naša putna infrastruktura očigledno više ne može ispratiti broj vozila, posebno u Banjaluci, gdje su udesi postali toliko česti da imam osjećaj da je broj ove godine uduplan u odnosu na lani - kazao je Popović.

Dodao je da je došlo takvo vrijeme da ljudi više brinu o svojim četvorotočkašima nego o životu, što govori činjenica da na godišnjem nivou oko 40.000 vozača uradi kasko polisu za svog ljubimca.

- I tu šteta prilično raste. Međutim, veliku ulogu u tome ima i rast cijena rezervnih auto-dijelova, pogotovo farova i staklenih površina. Po kasko osiguranju ove godine je isplaćeno desetak miliona - kazao je Popović i naglasio da je samo tokom jučerašnjeg dana “Dunav osiguranje”, na čijem je čelu, zaprimilo više od 50 zahtjeva po kasko osiguranju.

On očekuje da će broj zahtjeva za isplatu odštete, nažalost, biti sve veći budući da oluje sve učestalije nanose štetu na pokretnoj i nepokretnoj imovini, te usjevima i plodovima osiguranika.

Popović naglašava da mnogi vozači misle da, ako su osigurali vozilo od autoodgovornosti, što je neophodno za registraciju, mogu da naplate štetu i u slučaju leda i oluje, međutim, tu nema osnova za isplatu naknade.

Portparol Policijske uprave Doboj Dragana Damjanović istakla je da je zbog posljednjeg nevremena evidentirano 56 prijava.

- Zbog vremenskih neprilika koje su zahvatile područje ove policijske uprave zaprimljene su 54 prijave oštećenja motornih vozila. Takođe, evidentirane su i dvije prijave zbog izliva veće količine vode i blata usljed obilnih padavina - kazala je Damjanovićeva.

Na području opštine Modriča, istakla je ona, evidentirane su 72 prijave oštećenja motornih vozila zbog leda koji je zahvatilo područje ove opštine početkom juna.

Na području Banjaluke su se i juče mogli vidjeti poduži redovi ispred policijskih stanica, gdje su građani došli da prijave štetu na vozilu kako bi mogli da je naplate od osiguravajućeg društva.

Životno osiguranje

Kada je riječ o životnim osiguranjima, Bojan Popović ističe da raste i interesovanje stanovništva za te polise.

- Životno osiguranje ove godine bilježi rast od devet odsto u odnosu na isti period lani. Međutim, još nismo dostigli taj nivo da prije svega gledamo sebe i svoj život, uglavnom su svi više okrenuti prema materijalnim dobrima - kazao je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana