Lani 16 mladih sa društveno neprihvatljivim ponašanjem

Srna
Foto: pixabay

ISTOČNO SARAJEVO - Centar za socijalni rad Istočna Ilidža primio je u prošloj godini 16 predmeta koji su se odnosili na maloljetnu djecu sa ispoljavanjem društveno neoprihvatljivog ponašanja, izjavila je Srni direktor ove ustanove Bosa Kalinić.

Kalinićeva je rekla da se najveći procenat odnosio na maloljetnike u sukobu sa zakonom zbog vršnjačkog nasilja, zloupotreba alkohola i opojnih supstanci, kao i krađe, seksualnog uznemiravanja, te nepridržavanja epidemioloških mjera.

"Znatan broj slučajeva odnosi se na neredovno pohađanje nastave i zanemarivanje školskih obaveza", istakla je Kalinićeva.

Prema njenim riječima, pojavi problema u ponašanju ne pristupa se na vrijeme, zbog čega izostaje pravovremena reakcija.

"Uzrok pojačane agresivnosti možemo sagledati kroz interakciju aktuelnog vaspitnog djelovanja koji u dobroj mjeri osujećuje razvoj empatije i odgovornosti, društvenog konteksta u kojem su poljuljana pravila i vrijednosti dobrog ponašanja i svakodnevne dostupnosti i izloženosti raznim sadržajima putem medija, interneta", smatra Kalinićeva.

Ona je dodala da tretman ovih pojava zahtijeva međudejstvo porodice, škole i vršnjačkog okruženja.

Načelnik Centra za mentalno zdravlje u Istočnom Sarajevu Slobodan Nogo rekao je Srni da je problem zdravlja mlađe generacije jedan od najbitnijih za savremeno društvo, navodeći da se asocijalno ponašanje adolescenata najčešće manifestuje u obliku agresije, nespremnosti za učenje i demonstriranja negativnosti prema bliskoj okolini.

"Može biti praćeno napuštanjem kuće, skitnjom, pa čak i pokušajem samoubistva", naveo je Nogo.

On je dodao da je uspješno rješenje problema moguće samo udruživanjem napora porodice i ostalih društvenih struktura.

U Centar za mentalno zdravlje Istočno Sarajevo, napomenuo je Nogo, najčešće se javljaju mladi srednjoškolskog uzrasta, uglavnom u vezi sa asocijalnim ponašanjem, kao i zloupotrebom opijata koji aktiviraju predispoziciju za neko psihičko stanje.

"Problem pravi nepristanak na tretman zbog stigme i samog psihičkog stanja. Većina mladih će izazove adolescencije prebroditi i razviti se u zrele i odgovorne mlade ljude. Ipak, ako se pojave problemi u adolescenciji, uputno je potražiti savjet psihijatra i psihologa", istakao je Nogo.

On je napomenuo da tinejdžeri mogu da upadnu u pijanstvo, kao i da počnu da se drogiraju, ali da organizacija slobodnog vremena kod mladih, kao uključivanje u sport i umjetničko stvaralaštvo, doprinosi razvoju kreativne inicijative, aktivnom i korisnom provođenju slobodnog vremena.

On je naveo da zdravo ponašanje tinejdžera podrazumijeva interakciju tinejdžera sa ljudima oko sebe koja odgovara njegovim životnim potrebama i njegovoj mogućnosti harmonične socijalizacije u društvu.

"Koliko god roditelji mislili da je njihov savjet dobar, najbolje je da ga zadrže za sebe dok ne saslušaju dijete. Kada odrasli prerano ponude rješenje, zapravo uopšte ne slušaju i ne razumiju kroz šta dijete prolazi. Često se ispostavi da su slušanje i razumijevanje sve što tinejdžeri žele ili trebaju", istakao je Nogo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana