Kulić: Planiran upis 1.825 studenta na prvom ciklusu studija

Srna
Foto: Srna

ISTOČNO SARAJEVO- Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić izjavio je da je u novoj akademskoj 2024/2025. godini planirano da se u prvom ciklusu studija upiše 1.825 studenta, a na nastavi na engleskom jeziku očekuje se upis prve generacije na Elektrotehničkom fakultetu i na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku.

Kulić je rekao da bi 12. juna trebalo da bude objavljen konkurs za upis u narednu akademsku godinu, pojašnjavajući da će od ukupnog broja studenata, njih 1.214 biti na budžetu Republike Srpske, 193 su samofinansirajuća, 122 vanredna, a 296 su strani državljani.

“Na drugi ciklus studija planiramo da upišemo 740 studenata i 111 na treći ciklus studija. Kad su u pitanju studijski programi, obaveza i strategija Univerziteta je da postojeće stalno inovira, prilagođava potrebama tržišta rada, ali, prije svega, savrmenom načinu visokog obrazovanja na prostoru Evrope i svijeta”, rekao je Kulić u intervjuu Srni.

Govoreći o novim studijskim programima, Kulić je rekao da će Poljoprivredni fakultet imati studijski program sa tri izlazna modula - urbana, digitalna i klasična poljoprivreda.

“Na Saobraćajnom fakultetu imamo novi studijski program - informacione tehnologije u saobraćaju, a to se sve odnosi na prvi ciklus studija. Na Pravnom fakultetu završili smo početnu akreditaciju trećeg ciklusa studija”, rekao je Kulić.

On je istakao da se na nastavi na engleskom jeziku očekuje upis prve generacije studenata na tri studijska programa na Elektrotehničkom fakultetu i jedan studijski program na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku.

Kulić je napomenuo da nije došlo do ukidanja nijednog studijskog programa, dodajući da je interesovanje ciklično i da varira, što zavisi od afiniteta srednjoškolaca.

“Moram da kažem da Vlada Srpske kontinuirano, posebno u posljednjih nekoliko godina ulaže ogromna sredstva za modernizaciju Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Možemo da kažemo da smo infrastrukturno bili malo zapostavljeni u odnosu na Univerzitet u Banjaluci, sada se situacija promijenila i mislim da su infrastrukturni kapaciteti našeg Univerziteta na visokom nivou”, istakao je Kulić.

On je rekao da se radovi na zgradi Rektorata i Muzičke akademije privode kraju, te da očekuje da će do septembra biti završeni.

“Ovih dana treba da se raspiše tender za opremanje zgrade Rektorata i Muzičke akademije i nadamo se da ćemo useliti u novu zgradu prije zime. Ono što je posebno važno i na šta smo takođe ponosni jeste koncertna dvorana koja će biti u sastavu Univerziteta, odnosno Muzičke akademije”, istakao je Kulić.

On je dodao i da bi prostorije Fakulteta za fizičko vaspitanje i sport trebalo da budu završene do kraja ove godine.

“Nadam se da ćemo sa narednom akademskom godinom i prvu generaciju studenata useliti u novu zgradu studentskog doma”, dodao je Kulić.

Kulić je istakao da najveći doprinos međunarodnoj saradnji daju studijski programi koji se otvaraju na stranim jezicima, gđe dolaze mladi iz različitih dijelova Evrope i svijeta, a kao najbolji primjer za to, naveo je Medicinski fakultet u Foči.

“Ove godine upisuje se peta generacija studenata na studijski program Medicina na engleskom jeziku i druga generacija na studijski program Stomatologija, takođe na engleskom. Negđe oko 350 studenata iz 21 zemlje Evrope i svijeta studira na Medicinskom Fakultetu. Mislim da je to najbolja promocija ovog Univerziteta”, naveo je Kulić.

Prema njegovim riječima, izvođenje nastave na engleskom jeziku i na drugim fakultetima biće opređeljenje Univerziteta u budućnosti.

“Kada je u pitanju međunarodna saradnja, mislim da smo i ove godine napravili niz dobrih stvari za Univerzitet, prije svega mislim na pristupanje Evroazijskoj asocijaciji univerziteta. Važni su nam sporazumi o saradnji sa univerzitetima iz Evrope i svijeta, imamo ih potpisanih više od stotinu. U posljednje vrijeme mislim da najbolje rezultate postižemo sa univerzitetima iz Rusije, Kine i Evrope”, naveo je Kulić.

Govoreći o nastavnom osoblju, Kulić je rekao da skoro na svim fakultetima imaju vlastiti kadar.

“Strategija ovog Univerziteta jeste da se posebna pažnja posvećuje mladom naraštaju. Oni će ostati da rade na ovom Univerzitetu, važno je da ih zadržimo na ovim prostorima jer bez njih nema napretka, ni Republike Srpske”, naveo je Kulić.

On je pojasnio da su na Unvierzitetu u Istočnom Sarajevu zaposlena 553 nastavnika i saradnika u akademskom zvanju, a osim toga tu je i 31 saradnik i 420 ljudi u administraciji.

“To su 1.004 zaposlena na Univerzitetu. Osim toga, 186 je honorarno angažovanih profesora i 120 nastavnika i saradnika koji su u dopunskom radu. Studenata je negđe oko 8.500 na našem Univerzitetu”, dodao je Kulić.

On je napomenuo da je prije 10 godina u Republici Srpskoj četvorogodišnje škole završavalo 10.299, a da će sada završiti 7.234 srednjoškolca.

“Taj broj se smanjio skoro za 3.000. Neminovno je da se to odmah odrazi na broj studenata koji upisuju univerzitete u Srpskoj. Mi smo uspjeli da se zadržimo na nivou od ranijih godina kada je riječ o upisu, a uspjeh će biti i sada ako se zadržimo na nivou od prethodne godine”, poručio je Kulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana