Kotor Varoš se zadužuje pet miliona KM

D. S.
Kotor Varoš se zadužuje pet miliona KM

Kotor Varoš - Opština Kotor Varoš namjerava da se zaduži pet miliona KM da bi rasteretila budžet koji je opterećen ranijim zaduženjima, izjavio je načelnik opštine Zdenko Sakan.

Odluka o planiranom dugoročnom zaduženju naći će se pred kotorvaroškim odbornicima na sjednici zakazanoj za 18. jun.

- Planiramo da se putem emisije obveznica zadužimo pet miliona KM na deset godina. Trebalo bi da dobijemo i značajan grejs period koji je važan za konsolidaciju budžeta prije nego što počnemo sa otplatom obaveza na osnovu novog zaduženja. Planiramo da novim zaduženjem vratimo preostali dug na osnovu prve emisije obveznica obavljene 2010. godine, koji predstavlja ogroman teret za budžet, a da preostali iznos usmjerimo na investicije. U ovom mandatu opštinske vlasti smo već otplatili 1,2 miliona KM naslijeđenog duga i zbog toga smo bili prinuđeni da ograničimo kapitalne investicije. Novo zaduženje će donijeti neophodno rasterećenje budžeta i otvoriti prostor za veće investicije - precizirao je Sakan i dodao da su obavili razgovore sa Ministarstvom finansija i Investiciono-razvojnom bankom RS i da su zadovoljni njihovim ishodom.

Opština Kotor Varoš uplatila je u januaru ove godine posljednju ratu duga na osnovu emisije obveznica u iznosu od 398.368,51 KM. Preostalo je da bude isplaćeno još pet polugodišnjih rata u identičnom iznosu, odnosno 1,99 miliona KM. Prva rata dospijeva 10. juna, a prema važećem planu otplate kompletan dug bi trebalo da bude otplaćen u junu 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana