Kasarna “Ušivak” se priprema za migrante

ATV
Kasarna “Ušivak” se priprema za migrante

Crveni krst Kantona Sarajevo, koji je godinama bio smješten u hadžićkoj kasarani “Ušivak”, juče se iselio, potvrđeno je ATV-u.

Nisu imali druge nakon odluke nadležnih da se taj prostor pretvori u prihvatni centar za migrante koji bi trebalo da bude dovoljan za smještaj nekoliko stotina izbjeglica. Što je najbitnije, u bivšoj kasarni ima struje i vode. Trebalo bi da se zakrpe rupe na krovovima, okreče prostorije i saniraju mokri čvorovi i kuhinje. 

Ko će za to biti zadužen i koliko će sve da košta, trebalo bi da bude poznato početkom sljedeće sedmice kada se očekuje potpisivanje protokola o saradnji između Ministarstva bezbjednosti BiH i opštine Hadžići.

“Kada sad stavimo ovu kasarnu “Ušivak” u funkciju, onda neće biti moguće nigdje drugo, apsolutno nigdje drugo da borave migranti, već isključivo za to, u određenom prostoru, policija i inspektori za strance kontrolisaćemo... Sve ono što se bude radilo izvan tih prihvatnih centara biće u suprotnostima sa našim odlukama i našom politikom. Koristićemo sve poluge države da to držimo pod kontrolom”, kaže Dragan Mektić, ministar Bezbjednosti BiH. 

Pod kontrolu bi da stave migrante i u Bihaću i Velikoj Kladuši. Premijer Unsko-sanskog kantona poručuje da bi, uskoro, trebalo da bude formiran jedinstveni prihvatni centar za migrante. Potencijalna lokacija je Donja Vidovska kod Kladuše. Tako bi šatorsko naselje nadomak tog mjesta moglo  u prošlost. 

“Stavljanje u funkciju jednog objekta za zbrinjavanje migranata. Ovakav ambijent ne odgovara Crvenom krstu, mi ne možemo da radimo na livadi”, rekao je Hajrudin Muhamedagić, sekretar Crvenog krsta Velika Kladuša.

Migranti koji su evidentirani su pod kotrolom, ali muku zadaju oni koji ilegalno prelaze granicu i koji su, po mnogima, i bezbjednosna prijetnja. Zbog toga što ilegalce vraća, Granična policija se našla na udaru kritika međunarodne zajednice. Na njih je odgovorio Zoran Galić. 

“Kad su već brižljivi za migrante i u tom socijalnom smislu, što dopuštaju migrantima da pješače dvije do tri hiljade kilometara, zašto jednostavnije ne odu dole u Grčku i ne spreme par aviona za Njemačku, Francusku i Italiju, nego se i oni u ovoj cijeloj priči ponašaju licemjerno”, kaže Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

Iz Granične policije poručuju da je, od početka godine, u BiH, nelegalno ušlo više od 2500 migranata. Neke procjene govore da bi ih, do kraja ljeta, moglo biti i nekoliko desetina hiljada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

U Srpskoj rođeno 25 beba
U Srpskoj rođeno 25 beba
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana