Jedna plata isplaćena, sutra stiže i druga

Srna
Jedna plata isplaćena, sutra stiže i druga

Istočno Sarajevo - Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić postigao je juče dogovor sa predstavnicima sindikata i rukovodstvom Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu o načinu isplate zaostalih plata, doprinosa i obaveza po drugim osnovama.

On je istakao da je juče isplaćena jedna plata, te da će do sutra u podne biti isplaćena još jedna. Bogdanić je istakao i da je dogovoreno da štrajk koji je najavljen za danas bude pomjeren za sutra, ako bude potrebno njegovo održavanje. On je napomenuo da je dogovoreno i da novembarska plata bude isplaćena do kraja decembra. Bogdanić je najavio da će do kraja mjeseca biti isplaćene nadoknade od 300.000 KM koje nisu vezane za platu, a to su jubilarne nagrade, prevoz, nadoknada za smrt člana porodice ili rođenje djeteta i slično.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je i da u narednoj godini budu rješavane zaostale obaveze koje su po tom osnovu nastale i za radnike koji su bili korektni i nisu tužili svoju ustanovu.

- Protekli su neki rokovi, pa bi se to moglo smatrati zastarjelošću, ali trudili smo se da svi radnici budu obuhvaćeni, pa i oni koji su otišli u penziju jer je ta obaveza ostala prema njima - rekao je Bogdanić i dodao da je dogovoreno da do sredine februara naredne godine počnu razgovori o načinu rješavanja problema poreza i doprinosa, ističući da je to prioritet Vlade RS.

Predsjednica Sindikata doktora sarajevsko-romanijske regije Tatjana Jovičić ocijenila je da je razgovor bio konstruktivan i da je sindikat zadovoljan zaključcima jer je dobio čvrste garancije i termine.

Direktor bolnice Goran Todorović izrazio je zadovoljstvo dogovorom i rekao da očekuje da će on biti realizovan.

Štrajkački odbor Bolnice “Srbija” ranije je za danas najavio štrajk ako radnicima ne budu isplaćene plate za septembar i oktobar sa doprinosima, te doprinosi za avgust.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana