IRB postaje implementaciona jedinica GCF-a za Srpsku

Srna
Foto: Srna

BANJALUKA - Vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske Dražen Vrhovac izjavio je danas u Banjaluci da će IRB za Republiku Srpsku biti implementaciona jedinica Zelenog klimatskog fonda (GCF), najvećeg klimatskog fonda na svijetu.

”Dobili smo sve preporuke da možemo da budema partner u implementaciji sredstava našim privrednicima za projekte iz oblasti zelene energije, dekarbonizacije, solarnih elektrana i slično”, rekao je Vrhovac novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Stašom Košarcem.

Prema njegovim riječima, to govori da je IRB respektabilna ustanova i da može da zadovolji standarde najvećih fondova na svijetu i bude njihov partner, kojem će povjeriti sredstva za dalju implementaciju privredi.

Vrhovac je naveo da je na današnjem sastanku dogovoreno da se što prije završe potrebne procedure da bi došlo do sastanka sa predstavnicima GCF-a.

“Veoma brzo ćemo moći da sa kvalitetnim i veoma jeftinim sredstvima, koja će dijelom biti i na grant osnovi, pomognemo našoj privredi, prije svega da pređe na zelenu energiju i da pomognemo mala i srednja preduzeća, jer će ovo biti značajna podrška njihovim investicionim planovima”, rekao je Vrhovac.

Košarac je naglasio da je IRB rezultat ispravne politike Vlade Republike Srpske, jer je izgradila domaće kapacitete za realizaciju određenih investicionih i razvojnih politika.

“IRB je osposobljen da preuzme važne standarde u implementaciji finansijskih sredstava nekih međunarodnih fondova. Na temelju dosadašnjih rezultata IRB-a, zajedničkim radom možemo da obezbijedimo da upravo GCF akredituje IRB kao jedinicu za implementaciju projekata za Republiku Srpsku”, istakao je Košarac.

Košarac je naveo da će se, ukoliko i Federacija BiH ima instituciju takvog kapaciteta, raditi na tome da i FBiH dobije jedinicu za implementaciju projekata GCF-a.

On je dodao da BiH u ovoj godini može povući desetine miliona KM sredstava, ali da sve zavisi od kvaliteta pripremljenih projekata poslovne zajednice i jedinica lokalne samouprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana