I u školama uče o vakcini protiv HPV-a

Danijela Bajić
I u školama uče o vakcini protiv HPV-a

BANjALUKA - Da bi podigli svijest mladih, ali i njihovih roditelja o značaju vakcinacije protiv humanog papiloma virusa (HPV), glavnog uzroka nastanka raka grlića materice, medicinari ovih dana u školama govore o važnosti prevencije te ih pozivaju na imunizaciju, koja je sada dostupna i u Srpskoj.

Domovima zdravlja u Srpskoj do sada je isporučeno 450 besplatnih doza za djecu od 11 godina pa do 15. rođendana, dok stariji koji žele da se zaštite od ovog virusa vakcinu mogu dobiti u Institutu za javno zdravstvo RS po cijeni od 210 KM po dozi, a primaju se dvije.

U institutu, gdje je za dva dana 11 osoba primilo komercijalnu dozu, ističu da se građani konstantno raspituju za više informacija o samoj vakcini.

S obzirom na to da je prema podacima Zavoda za statistiku RS u 2021. godini u Srpskoj bilo 22.587 dječaka i 21.328 djevojčica, vakcinacija se, kako su istakli u Institutu, preporučuje za skoro 44.000 djece.

Vršilac dužnosti Doma zdravlja Doboj Vladimir Marković istakao je da ova zdravstvena ustanova danas počinje sa imunizacijom protiv HPV-a.

- Prvog dana dozu bi trebalo da primi 20 djece, koliko ih se i prijavilo. U narednim danima djecu ćemo vakcinisati na osnovu raspoloživih doza - kazao je Marković.

Dodao je da je u toku promotivna kampanja o značaju HPV vakcine i tim povodom su do sada bili u Medicinskoj školi, a u narednim danima planiraju da obiđu i ostale obrazovne ustanove na području Doboja, a za mališane i njihove roditelje su, kako kaže, pripremili i radio-emisiju.

Sa besplatnom imunizacijom danas počinju i u bijeljinskom Domu zdravlja. Prema riječima pomoćnice direktora za medicinska pitanja Gordane Savin, imunizacija se obavlja preko službe porodične medicine, tako da djeca nakon ljekarskog pregleda istog dana u pratnji roditelja, koji potpisuju zahtjev za vakcinu, odlaze u vakcinalni centar.

- Moguće su nuspojave lokalnog karaktera, crvenilo i bol na mjestu gdje je primljena vakcina. Neke druge komplikacije nisu zabilježene u svijetu - kazala je Savinova.

Direktorica Doma zdravlja Trebinje Maja Mićunović istakla je da sa vakcinacijom počinju sutra te da imaju imaju naručen određen broj mladih.

- Bez obzira na godine i kategorije, o prednosti HPV vakcine svi mogu da se informišu u Domu zdravlja. O njenom značaju građani mogu da se informišu i putem promotivnog materijala, a podršku u ovoj kampanji očekujemo i od predstavnika obrazovnih ustanova - kazala je Mićunovićeva.

Pomoćnica direktora za medicinska pitanja u Domu zdravlja Prijedor Dijana Đerić rekla je za “Glas” da je vakcinacija u ovoj ustanovi počela u utorak, kad je vakcinu primilo desetoro djece, a pažnju s posvetili i edukaciji roditelja i učenika.

- Trenutno na značaj ove vakcine ukazujemo roditeljima i đacima devetog razreda, koji su nam prioritetna grupa u ovoj fazi - kazala je Đerićeva dodavši da ima dosta zainteresovanih koji ne pripadaju kategoriji za koju je vakcina besplatna.

- Ono što ih najviše interesuju je to koliko je vakcina sigurna - rekla je Đerićeva.

U Domu zdravlja Banjaluka ističu da se od početka vakcinacije u značajnom broju javljaju roditelji djece zainteresovani za vakcinu protiv HPV-a.

- Timovi porodične medicine započeli su sa pozivanjem roditelja djece oba pola starosnog doba od 11 do navršenih 15 godina - objasnili su u ovoj ustanovi. Dodali su da se zainteresovani roditelji mogu javiti svojim timovima porodične medicine i na taj način zakazati za pregled prije same imunizacije te da se djeca koja su napunila 15 godina mogu besplatno da vakcinišu u prvoj polovini ove godine.

Zaštita

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe u bijeljinskom Domu zdravlja Mladen Grujičić rekao je da je osnova vakcinacije protiv HPV-a, koja je omogućena u Srpskoj, da bude zaštićena omladina od bolesti.

- Zahvaljujući vakcinaciji u nekim zemljama se i do 90 procenata smanjio broj osoba koje su inficirane HPV virusom - naveo je on i istakao da ovaj virus može biti uzrok šest vrsta karcinoma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana