I medicinari konačno mogu na odmor

Jana Kezić
I medicinari konačno mogu na odmor

BANjALUKA - Nakon više od dvije godine većina “kovid” i ambulanti za akutne respiratorne infekcije (ARI) širom Srpske prestale su sa radom, a medicinari konačno mogu da predahnu, jer se vraćaju normalnom režimu rada, ali i života.

U najvećoj zdravstvenoj krizi vijeka koja je odnijela mnogo ljudskih života širom svijeta, način rada medicinara u “kovid” bolnicama, okrenuo se za 360 stepeni, jer su često cijelo radno vrijeme provodili u zaštitnim odijelima i nisu znali ni za dan ni za noć.  Nesebično su se borili za život pacijenata, izlažući se opasnosti, a slobodnog vremena i godišnjih odmora skoro da nisu imali.

Iz banjalučkog Doma zdravlja poručili su da će građani kod kojih se jave simptomi respiratornih infekcija biti pregledani u ambulantama porodične medicine u kojima su i registrovani.

- “Kovid” ambulanta u naselju Dolac radiće od osam do 14 časova radnim danima - saopštili su iz Doma zdravlja i dodali da se prilikom pregleda kod porodičnog ljekara moraju poštovati epidemiološke mjere.

Direktor Doma zdravlja u Derventi Mirko Šaran rekao je za “Glas Srpske” da je svima drago što je, svakodnevnim padom broja zaraženih, stiglo olakšanje i za ljekare koji konačno mogu malo da predahnu.

- Pred medicinarima je, nadamo se, neko bolje vrijeme i godišnji odmor. Većina njih prošle godine nije koristila odmore tako da trenutno vlada oduševljenje među zaposlenima - rekao je Šaran. 

Direktorka Doma zdravlja u Bijeljini Danijela Đukin rekla je da su ostavili u funkciji jednu “kovid” ambulantu.

- Lijepo je što sam protekle dvije godine imala mnogo dobrovoljaca po svim “kovid” i ARI ambulantama. Sada smo vratili te ljude u normalno radno vrijeme na njihova radna mjesta i red je da i oni predahnu - rekla je Đukinova. Povratak u normalan život za medicinare mnogo znači, a sreću zbog popuštanja epidemioloških mjera virusa korona, kako kaže Đukinova, pokvarile su druge stvari, poput rusko-ukrajinske krize.

- Jedan strah prođe, drugi dođe, ali ovo je 21. vijek i sve se dešava veoma brzo pa se u hodu moramo prilagođavati svemu što nam stoji na putu - kazala je Đukinova.

Direktorka Doma zdravlja u Trebinju Maja Mićunović kaže da su rasformirali jednu “kovid” ambulantu, a ostale dvije funkcionišu na isti način kao i do sada.

- Znatno je smanjen obim posla, a radnici će konačno nakon dvije godine moći da koriste svoja zakonom zagarantovana prava, poput godišnjih odmora i plaćenog odsustva - rekla je Mićunovićeva. Dodala je da će i medicinsko osoblje malo odmoriti i moći da se posveti svojim porodicama koje su, kako je rekla, u proteklom periodu bile pomalo zapostavljene.

- Lakše se diše, raspoloženje je bolje. Nadamo se da će ovako i ostati - kazala je Mićunovićeva.

I direktor kotorvaroškog Doma zdravlja “Sveti Pantelejmon” Vladimir Bibić potvrdio je da se vraćaju u stari sistem rada, te da ih raduje što je broj zaraženih virusom korona iz dana u dan manji.

- Ljekarima je drago da se vraćaju normalnoj komunikaciji sa pacijentima, koji se mogu naručivati i ulaziti bez presretanja na vratima i mjerenja temperature  - rekao je Bibić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana