Gradonosne oblake razbile 634 rakete

Anita Janković-Rečević
Gradonosne oblake razbile 634 rakete

Banjaluka - U cilju odbrane voćnjaka i poljoprivrednih usjeva od grada radnici preduzeća “Protivgradna preventiva RS”, zbog nestabilnih vremenskih prilika, ispalili su od sredine aprila 634 rakete, što je najviše u posljednjih nekoliko decenija.

Direktor “Protivgradne preventive” Tihomir Dejanović ističe da su ove sezone, koja je počela 15. aprila, dejstvovali 21 dan, od čega su strijelci 14 dana ispaljivali rakete.

- Najviše raketa, 192, ispaljeno je prošli utorak, i to je jedan od najtežih majskih dana za naše preduzeće u posljednjih 47 godina. Šteta je prijavljena samo na dijelu opština Laktaši i Prnjavor - rekao je Dejanović.

On je istakao da u trećoj dekadi maja ovo preduzeće daje svoj tehnički i metodološki maksimum.

- U svim ovogodišnjim slučajevima razvoja gradoopasne oblačnosti djelovali smo pravovremeno, sa dovoljnim brojem raketa, čime smo pojavu grada sveli na minimalne mjere - ocijenio je Dejanović.

Prema njegovim riječima, zaštita od grada u narednom periodu imaće znatno više efekta u pograničnom pojasu sa Hrvatskom uz rijeku Savu zahvaljujući novoj opremi. Riječ je o 35 generatora srebro-jodida za odbranu područja Potkozarja i Lijevče polja, a vrijednost investicije je oko 120.000 evra.

- Generatore i 1.000 litara otopine smo nabavili iz Hrvatske i u rad su pušteni početkom prošle sedmice. Raspoređeni su od istoka Kozarske Dubice, na području Gradiške, na zapadu Srpca i sjevera Laktaša i vezani su na hrvatsku mrežu - rekao je Dejanović.

Pojasnio je da su generatori manje učinkoviti od protivgradnih raketa, ali omogućavaju kontinuirani rad uz granicu, u zonama aerodroma i nemaju zabrana za dejstvo.

- Automatski prizemni generatori koriste se u suzbijanju grada u Španiji, Francuskoj, Mađarskoj i Hrvatskoj. Rade na principu sagorijevanja meteorološke otopine srebro-jodida u acetonu i na sat troše 1-1,2 litra otopine koja košta oko 11 maraka po litru - naveo je Dejanović. 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić kaže da je projektom modernizacije protivgradne zaštite obezbijeđeno 25 miliona KM iz kredita Investiciono-razvojne banke RS.

  • Projekat podrazumijeva nabavku savremenih meteoroloških radara, automatskih protivgradnih stanica prvog, drugog i trećeg reda, formiranje glavnog operativnog centra i centra za prikupljanje, asimilaciju i distribuciju podataka. Kroz ovaj projekat je planirana i gradnja radarskog centra za meteorološki radar za potrebe protivgradne zaštite na Jahorini - rekao je Mirjanić i dodao da “Protivgradna preventiva” ima najsavremeniji i najpouzdaniji sistem u širem okruženju.

Branjeno područje

Tihomir Dejanović ističe da branjeno područje obuhvata milion hektara geoprostora u 26 lokalnih zajednica. 

- Bitku s gradom vodimo sa 218 klasičnih protivgradnih stanica, 11 automatskih stanica te 35 prizemnih generatora srebro-jodida. Osnovni radar za rad u sezoni je instaliran na Borji, dok je u tehničkoj rezervi radar u Regionalnom protivgradnom centru u Novoj Topoli - rekao je Dejanović i dodao da su u ovogodišnju sezonu ušli sa 2.228 raketa.

Utrošak raketa od početka sezone do kraja maja po godinama

2013.                     423

2014.                     436

2015.                     246

2016.                      10

2017.                     247

do 25.5.2018.     634

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana