Gorivo podiglo i cijenu obuke

Jana Kezić
Gorivo podiglo i cijenu obuke

BANjALUKA - Većina auto-škola u Srpskoj zbog poskupljenja goriva, ali i guma, ulja i maziva podigla je cijenu usluga za oko 20 odsto, a iz onih koje to još nisu učinile poručuju da će uskoro formirati nove cjenovnike.

Cijene variraju u zavisnosti od lokalne zajednice, ali kandidati koji žele da postanu vlasnici vozačke dozvole u prosjeku će morati da izdvoje oko 1.100 maraka.

U banjalučkoj auto-školi “Val” kažu da su zbog visokih cijena goriva morali podići cijene usluga.

- Na časove se odlučuje manje kandidata nego prethodnih godina. Prošle godine u ovo doba smo imali oko 50 kandidata, a ove godine nemamo ni 20 - kazali su u ovoj auto-školi dodajući da njihovu sudbinu dijele gotove sve auto-škole u najvećem gradu Srpske.

Da i u susjednoj opštini instruktori vožnje imaju manje posla, potvrđuju u laktaškoj auto-školi “27. januar”.

- Pad broja kandidata osjeti se od početka ove godine, pogotovo kada je izbio sukob u Ukrajini. Tada je sve na trenutak zastalo, ali, evo, sada se sve polako vraća u normalu. Cijene naših usluga jesu malo skočile, do 20 odsto zbog troškova goriva - kazali su u ovoj auto-školi.

Slična situacija je i u Doboju.

- Visoke cijene goriva nam prave ogroman problem i trošak. Početak godine obilježio je manji broj kandidata nego obično, a u posljednje vrijeme je nešto više starijih kandidata koji dolaze na polaganje - kazali su u auto-školi “Signal”.

U bijeljinskoj auto-školi “Signal kul” kažu da je poskupljenje voznog parka, goriva, guma, ulja, maziva i generalno svega što je vezano za ovu djelatnost dovelo do poskupljenja obuke.

- Kandidati su svjesni da je do toga moralo doći i ne bune se jer su svjesni potrebe da posjeduju vozačku dozvolu - kazali su u ovoj školi.

U pojedinim auto-školama u Srpskoj gdje još nisu podigli cijene poručuju da je to neminovnost jer ovako neće moći dugo opstati.

- U Gacku već nekoliko godina postoji problem sa upisom djece u srednje škole, znatno se smanjio broj na godišnjem nivou, a samim tim smo i mi došli u situaciju da imamo manje posla - kazali su u auto-školi “Blic” iz Gacka. Poskupljenje goriva, kako kažu, znači da bi trebalo da i njihove usluge poskupe jer još rade po starim cijenama.

- Ljudima nisu porasle plate, a cijene svega su skočile. Ostavili smo stare cijene, pa do kada ćemo ovako moći, ne znam, ali veliki problem nam je da ovako funkcionišemo - poručili su u ovoj školi.

Sa ovim stavom su saglasni i u prijedorskoj auto-školi “Stil”, gdje kažu da je teško poskupiti obuku kada je besparica svakodnevica mnogih građana.

- Još ništa nismo radili kada je u pitanju promjena cijena naših usluga, ali nećemo moći dugo izdržati ovako - kazali su u ovoj auto-školi.

Statistika

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, lani je čak 237 auto-škola obavljalo djelatnost osposobljavanja kandidata za vozače motornih vozila.

- Iz oblasti propisa o bezbjednosti saobraćaja u 2021. godini 21.845 kandidata izašlo je na ispit, a 16.485 kandidata je položilo - podaci su Zavoda za statistiku. Statistika pokazuje i da je od 31.965 kandidata ispit iz oblasti upravljanja motornim vozilom lani položilo 21.445 kandidata. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana