Nije prijavljen nijedan slučaj velikog kašlja u Srpskoj

J. K.
Nije prijavljen nijedan slučaj velikog kašlja u Srpskoj

BANjALUKA - Nakon što se veliki kašalj (pertusisa) pojavio kod nekoliko desetina djece u Srbiji i Hrvatskoj u Institutu za javno zdravstvo RS uvjeravaju da nema mjesta panici, jer u Srpskoj nije prijavljen nijedan slučaj te zarazne bolesti u toku ove, a ni prošle godine.

Kako su za "Glas Srpske" istakli u ovom institutu, veliki kašalj predstavlja veoma zaraznu bolest od koje najčešće obolijevaju mala djeca.

- Bolest uzrokuje bakterija koja se nakon ulaska u respiratorni sistem domaćina razmnožava i stvara toksine, usljed čega nastaje oštećenje respiratorne sluznice. Pertusis ili veliki kašalj se prenosi kapljičnim putem, a prvi simptomi nastaju sedam do deset dana poslije infekcije - kazala je epidemiolog u institutu Jelena Đaković Dević.

Bolest se u početku, objašnjava ona, manifestuje simptomima prehlade nakon čega kašalj postaje intenzivniji, a noću se javljaju napadi kašlja.

- Najbolja zaštita od ove bolesti jeste redovna vakcinacija djece. U Srpskoj vakcinacija protiv difterije, tetanusa i pertusisa (DiTePer) se sprovodi kod djece sa navršena dva mjeseca života, davanjem tri doze vakcine protiv difterije, tetanusa i pertusisa u preporučenim razmacima - rekla je Jelena Đaković Dević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

U Srpskoj rođena 21 beba
U Srpskoj rođena 21 beba
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana