Gašić: Razgovori o zajedničkim nastupima na trećim tržištima

Srna
Foto: Agencija

BANjALUKA - Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić izjavila je danas Srni da će sa resornim ministrom Srbije Tatjanom Matić, nakon zajedničke sjednice vlada Srpske i Srbije, razgovarati o razvoju zajedničkih projekata koji bi doprinijeli regionalnom jačanju u sektoru turizma i trgovine, te mogućnostima zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

Gašićeva je istakla da se saradnja resornih ministarstava Republike Srpske i Srbije ne zadržava samo na razgovorima tokom zajedničkih sjednica dvije vlade, već je ona kontinuirana.

Ona je podsjetila da su, nakon zajedničke sjednice dvije vlade u maju prošle godine, ova dva ministarstva potpisala Memorandum u oblasti turizma kojim se unapređuje njihova saradnja na način da se omogući unapređenje međusobnog turističkog prometa, te promoviše saradnje odgovarajućih subjekata i organizacija koje posluju u oblasti turizma.

Ako bude prihvaćen poziv premijera Republike Srpske Radovana Viškovića za zajednički sastanak vlada Srpske i Federacije BiH (FBiH), kaže Gašićeva, jedna od tema njenih razgovora sa federalnim kolegom svakako će biti strateški planovi razvoja ovog sektora, načini podrške oporavku turizma u Srpskoj i FBiH, ali i promocija turističkih potencijala na regionalnom i međunarodnom tržištu.

Ona je dodala da se saradnja koju Ministarstvo trgovine i turizma Srpske ima sa Ministarstvom ekologije i turizma FBiH u najvećem obimu ogleda u koordinaciji koju imaju u projektima sa međunarodnim partnerima, a koji se realizuju na području cijele BiH.

Gašićeva je kao jedan od aktuelnih projekata navela projekat američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) usmjeren na oporavak i razvoj turizma. "Uz tehničku podršku projekta, Ministarstvo trgovine i turizma Srpske je pripremilo Strategiju razvoja turizma za naredni sedmogodišnji period, koja je u decembru usvojena na sjednici Vlade, a resorno federalno ministarstvo pripremilo je Strategiju razvoja turizma", rekla je Gašićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana