Fakulteti daju i četvrtu šansu

Danijela Bajić
Fakulteti daju i četvrtu šansu

BANjALUKA - Na javnim univerzitetima Srpske u ponedjeljak počinje nastava za više od 3.000 brucoša, a s obzirom na to da pojedini fakulteti u prethodnim mjesecima nisu ni blizu popunili svoje amfiteatre svršenim srednjoškolcima ponudiće i četvrtu šansu da dođu do indeksa.

U amfiteatre fakulteta u Banjaluci u ponedjeljak će kročiti oko 2.000 brucoša, dok se za prvi akademski čas na nekoj od ustanova Univerziteta u Istočnom Sarajevu sprema 1.091 student.

Portparol Univerziteta u Banjaluci Dario Stanković istakao je za “Glas Srpske” da je broj upisanih brucoša ove godine na prošlogodišnjem nivou, a najmanje interesovanja bilo je za upis na Poljoprivredni fakultet.

- Međutim, nijedan studijski program nije sporan, jer je za organizaciju nastave na svim smjerovima upisan dovoljan broj studenata - kazao je Stanković.

Dekan Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta (AGGF) u Banjaluci Saša Čvoro kazao je da će nova generacija brucoša, odnosno njih 140, ove godine nastavu započeti u novim prostorijama.

- Preseljenje kompletnog fakulteta na novu lokaciju će se obaviti u narednih mjesec, dva - kazao je Čvoro.

Na Filozofski fakultet u Banjaluci se tokom tri roka u prvu godinu studija upisalo 100 studenata.  Dekan ovog fakulteta Biljana Babić kaže da je sve spremno za početak nastave.

- Zadovoljni smo brojem upisanih brucoša. Pomaka je kod nas ove godine bilo na srbistici, gdje je upisano 11 brucoša, što nas posebno raduje. Interesovanje je ove godine, u odnosu na lani, vladalo i za kineski jezik - kazala je Babićeva.

Na Šumarskom fakultetu u Banjaluci nastava počinje za 23 brucoša, a vršilac dužnosti dekana ovog fakulteta Zoran Govedar rekao je da su za brucoše organizovali tri upisna roka, dok su o četvrtom razmišljali.

- S obzirom na to da je na trećem roku upisan samo jedan brucoš, čisto sumnjam da bi za četvrti bilo interesovanja - kazao je Govedar.

Prorektor za nastavu na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Vladimir Vladičić potvrdio je da je sve spremno za početak nove akademske godine.

- U prvom roku upisano je 752 brucoša, dok je drugu priliku iskoristilo 169 studenata. Na trećem roku upisano je 55 brucoša - kazao je Vladičić i dodao da je lani bilo osam brucoša manje. Istakao je da oko 70 studenata stranih državljana ima problema sa dobijanjem vize zbog čega bi, naglasio je Vladičić, ukupan broj brucoša u narednom periodu mogao biti povećan. 

Dekan Filozofskog fakulteta Pale Vladan Bartula kazao je da je u protekla tri roka upisano 155 brucoša, što je više u odnosu na lani.

- Međutim, to ne bi trebalo da bude konačan broj, jer planiramo organizovati i četvrti upisni rok tokom oktobra s obzirom na to da imamo dovoljno prostora. Najmanje interesovanja do sada je bilo za srpski jezik gdje su upisana svega dva brucoša - rekao je Bartula.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović kazao je da vrata otvaraju za 71 brucoša.

- Do blagog porasta broja upisanih, uz kvalitetniju nastavu, došli smo i na osnovu dobrih preporuka koje donosi saradnja sa privredom - rekao je on.

Plan

Prvi konkurs za upis brucoša raspisan je početkom juna. Univerzitet u Banjaluci ponudio je 2.770 mjesta, a Univerzitet u Istočnom Sarajevu 1.847.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana