Evropska noć Muzeja obilježena i u dvorani Borik

Darko Dragičević
Evropska noć Muzeja obilježena i u dvorani Borik

BANjALUKA - Sportski centar Borik se organizacijom panel diskusije “Dvorana Borik iz mog ugla, mojih pedeset u Boriku”priključio obilježavanju Evropske noći muzeja. Muzej sporta je treću godinu za redom, otvorio svoja vrata i ovaj put podsjetio na sve sjajne događaje koji su organizovani u dvorani Borik za prvih 50 godina postojanja.

Svoje uspomene posjetiocima su prenijeli proslavljeni rukometaš, evropski šampion sa Borcem, te dugogodišnji uspješni trener Rade Unčanin, zatim hroničar svih sportskih dešavanja u Banjaluci novinar Željko Tica, kao i Nebojša Kuštrinović.

-Sportski centar Borik nije mogao da bude pasivan u sportskom životu grada Banjaluka. Pored osnovnog posla pružanja usluga našim klubovima želimo da aktivno radimo i na popularizaciji sporta. Naš Muzej sporta je jako aktivan i u toku je 10. postavka posvećena upravo jubileju dvorane, 50 godina uspješnog rada.

Treći put smo uzeli učešće u Evropskoj noći muzeja. Želimo da bude u trendu s Evropom ali u onim lijepim i pozitivnim stvarima. Zbog toga smo i organizovali panel diskusiju sa ljudima koji imaju šta ispričaju o dvorani , njenoj istoriji i događajima koji su obilježili ovih 50 godina rada.

Tu su učenici banjalučkih osnovnih i srednjih škola koji će se upoznati sa najvećim uspjesima našeg grada, sa svim medaljama koje su osvajali sportisti.- istakao je Nenad Talić, direktor Sportskog centra Borik. Dvorana Borik je najviše izgrađena zabog rukometaša Borca koji će upravo u njoj osvojiti evropsku titulu 1976.godine.

Član zlatne generacije Rade Unčanin se prisjetio svih dešavanja. -Ne mogu da vam opišem našu radost kad smo prešli sa Stadiona sportskih igara u dvoranu Borik. Nismo više morali da igramo i treniramo po kiši, vjetru , jakom suncu.

Prelazak je bio ostvarenje sna. I dalje pamtim tu prvu utakmicu protiv visočke Bosne , punu dvoranu i naš osjećaj da u njoj možemo da ostvarimo sve naše snove.

Malo je bilo tih dvorana, a ideja je došla 1972. godine kada su četiri naša legendarna rukometaša profesori Abas Arslaganić i Milorad Karalić, doktor Nebojša Popović i Dobrivoje Selec osvojili zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Minhenu

. A mi smo se kasnije odužili sa četiri titule i kupa a kruna svega bila je titula evropskog šampiona 1976. godine upravo u Boriku . moja poruka je da se bavite sportom, bićete zdravi i imaćete prijatelje svugdje - istakao je Unčanin. Željko Tica je od osnivanja bio vezan za Borik. Dugogodišnji sportski novinar pratio je najveće uspjehe banjalučkog sporta, a zatim i godinama radio u samoj dvorani.

-Banjaluka je imala tri hrama sporta - Stadion sportskih igara, dvoranu Borik i Gradski stadion.U njima je stvarana istorija na koju možemo da budemo ponosni . Dio tih uspjeha možete da vidite u Muzeju sporta koji nema niko u regionu. Sigurno da su naši uspjesi toliki da bi muzej mogao i trebao biti još puno veći.

Od otvaranja sam bio u dvorani pisao o najvećim pobjedama i porazima, stekao prijatelje i uspomene. Sve čestitke idu menadžmentu na čijem čelu je Nenad Talić i radnicima koji su dodatno uljepšali dvoranu i unaprijedili njenu ponudu- rekao je Tica O značaju dvorane govorio je i Nebojša Kuštrinović

-Malo je vremena da se govori o svim uspjesima. U ovoj dvorani ispisana je najljepša istorija našeg sporta, od evropske titule rukometaša Borca, evropske titule Marijana Beneša, sjajnog Evropskog prvenstva za košarkašice,do brojnih takmičenja. Gostovali su u njoj i Novak Đoković, Vlade Divac, Dejan Bodiroga i mnogi drugi legendarni asovi o čemu svjedoči i ovaj Muzej. Te uspomene su nešto što ćemo svi pamtiti, prisjetio je Kuštrinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana