Ergela “Vučijak” nastavlja da radi

Anita Janković-Rečević
Ergela “Vučijak” nastavlja da radi

Banjaluka - Javna ustanova (JU) Ergela “Vučijak” nastaviće da radi i uzgaja konje lipicanera u narednom periodu, istakli su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske naglasivši da informacije pojedinih medija o gašenju prnjavorske ergele nisu tačne.

Iz ovog ministarstva su saopštili da će ergela obavljati istu djelatnost kao i do sada, te da se u tom smislu ništa nije promijenilo, niti je “počela likvidacija ergele “Vučijak”, kao što je istaknuto u naslovima i izvještajima pojedinih medija.

- Tačno je da je Okružni privredni sud Banjaluka još 20. decembra prošle godine otvorio likvidacioni postupak, ali nad pravnim subjektom - Akcionarskim društvom (AD) “Vučijak” Prnjavor i to niti je nova vijest, niti to znači da će doći do gašenja ni do likvidacije same ergele “Vučijak” - pojasnili su u Ministarstvu poljoprivrede.

Podsjetili su da je Odlukom Vlade RS o osnivanju JU Ergela “Vučijak” definisano da će JU Ergela “Vučijak” nakon sprovedenog postupka likvidacije AD “Vučijak” Prnjavor nastaviti obavljati djelatnost na imovini ovog akcionarskog društva.

- Odlukom Vlade Srpske JU Ergela “Vučijak” je osnovana s ciljem staranja i očuvanja genetskog potencijala lipicanerske rase konja. Posebno ističemo da se na ovaj način konačno rješava pitanje vlasništva nad imovinom ergele sa kojom će od sada upravljati JU Ergela “Vučijak”, što je i bio cilj Vlade Srpske - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Likvidacioni upravnik AD “Vučijak” Žarko Janković istakao je da se u vezi sa pitanjem rada prnjavorske ergele ne mijenja ništa, osim pravnog oblika.

- U pitanju je samo likvidacija akcionarskog društva, a poslove i imovinu preuzela je Javna ustanova i već funkcioniše u tom obliku -  rekao je Janković.

Očuvanje rase

Ergela “Vučijak” je jedina ergela konja lipicanera u BiH, a pored slovenačke “Lipice”, ergele “Đakovo” i “Lipik” u Hrvatskoj, te ergele “Karađorđevo” u Srbiji ima funkciju očuvanja i širenja u svijetu relativno  male  populacije  lipicanera,  svega  do  10.000 konja.

Ergela u Prnjavoru je baza za razvoj resursa potrebnih konjičkom sportu u BiH i kao takva je postala pridruženi član Saveza konjičkih organizacija BiH za FEI discipline. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana