Elektrokrajina proslavila 70 godina poslovanja: Cilj zadržati lidersku poziciju

Vesna Popović
Elektrokrajina proslavila 70 godina poslovanja: Cilj zadržati lidersku poziciju

Banjaluka - "Elektrokrajina" postoji punih 70 godina i malo koje preduzeće se može pohvaliti tolikom dugovječnošću, te uspješnim poslovanjem, a u godinama koje dolaze želimo zadržati vodeću ulogu u Republici Srpskoj u distribuciji i snabdijevanju električnom energijom.

Rekla je to juče direktor ovog preduzeća Seka Kuzmanović na svečanoj akademiji povodom proslave jubileja "Elektrokrajine".

- Ovo preduzeće je od daleke 1947. godine preživjelo, radilo, omogućavalo razvoj privrede i snabdijevanje stanovništva električnom energijom. Posvećeni smo razvoju i unapređenju poslovanja, te poboljšanju finansijskih rezultata - istakla je Kuzmanovićeva.

Naglasila je da će naredni period obilježiti liberalizacija domaćeg tržišta električnom energijom.

- Uprkos tim izazovima, "Elektrokrajina" je odlučna u namjeri da zadrži vodeću ulogu u distribuciji i snabdijevanju električnom energijom u RS - istakla je Kuzmanovićeva.

Dodala da "Elektrokrajina" ima 1.800 zaposlenih i da električnom energijom ovo preduzeće snabdijeva više od 252.000 kupaca u dva grada i 19 opština.

U okviru proslave 70 godina rada "Elektrokrajine" otvorena je i izložba arhivskih dokumenata i eksponata iz istorije ovog preduzeća, te života i djela Nikole Tesle.

- Na izložbi se može vidjeti i idejno rješenje koje predviđa adaptaciju hidroelektrane u naselju Trapisti u prvi tehnički muzej. Na jesen bi trebalo da bude gotov projekat, a nakon toga ćemo tražiti načine za njegovu realizaciju. To ćemo finansirati dijelom iz vlastitih sredstva, a dijelom iz drugih izvora - kazala je Kuzmanovićeva.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je da "Elektrokrajina" snabdijeva 48 odsto potrošača u RS.

- To je izuzetno velika odgovornost i uloga u sistemu  snabdijevanja električnom energijom u RS. "Elektrokrajina" stalno radi na unapređenju poslovanja, modernizaciji mreže i postrojenja. Trenutno se realizuje projekat ulaganja 15 miliona evra, čime će biti rekonstruisana postojeća elektromreža, a biće uvedeno i 30.000 digitalnih brojila - naveo je Đokić.

Kada je riječ o rekonstrukciji hidroelektrane u naselju Trapisti, Đokić je rekao da će ovo ministarstvo pomoći "Elektrokrajini" u tom poslu.

- Dogovorili smo da se krene u uređenje ovog prostora i da to bude muzej koji govori o razvoju sektora energetike na području Krajine. Uvjeren sam da se većina radova može obaviti u ovoj godini - precizirao je Đokić.

Istakao je da "Elektrokrajina" učestvuje u realizaciji energetske politike RS koja je, kako kaže, jedan od najvažnijih stubova privrednog razvoja Srpske u narednim godinama.

- Strategija razvoja energetike do 2030. godine predviđa mogućnost investiranja 11,5 milijardi maraka i otkako je usvojena, realizovane su tri milijarde - naglasio je Đokić.

Podsjetio je da je ranije izgrađena Termoelektrana "Stanari" i dodao da se trenutno u RS gradi 14 manjih hidroelektrana instalisane snage od 500 kilovata do deset megavata.
Đokić je dodao da je proizvodnja električne energije, gasa i pare prošle godine imala rast od 23,5 odsto u odnosu na 2015. godinu, dok su i ove godine zabilježeni dobri rezultati.

Svečanoj akademiji prisustvovali su ministri u Vladi RS, narodni poslanici, generalni direktor "Elektroprivrede RS" Željko Kovačević, vladika banjalučki Jefrem, predstavnici lokalnih zajednica, te drugi ugledni gosti.

Čestitka

Predsjednik RS Milorad Dodik zbog ranije preuzetih obaveza nije prisustvovao svečanoj akademiji, ali je uputio pismo podrške i čestitke rukovodstvu i radnicima "Elektrokrajine" povodim jubileja, ali i za postignute poslovne rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana