Đokić razgovarao sa predstavnicima kineske kompanije TBEA International Engineering

Glas Srpske
Foto: G.S.

BANjALUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa predstavnicima kineske kompanije TBEA International Engineering.

U pitanju je kompanija koja se pretežno bavi rekonstrukcijom i razvojem distributivne i prenosne mreže, a osim toga realizuju i projekte u oblasti obnovljivih izvora energije, skladištenja energije, eksploatacije uglja i izgradnje termoelektrana.

Na sastanku je razmatran interes ove kompanije za realizaciju projekata u navedenim oblastima u Republici Srpskoj i uspostavljanje saradnje sa nadležnim organima i donosiocima odluka u cilju pronalaženja odgovarajućeg modela dugoročnog partnerstva. Učesnici sastanka su razgovarali o mogućnostima koje Republika Srpska u tom pogledu nudi stranim investitorima.

Ministar Đokić je rekao da je u Republici Srpskoj uloženo već dosta novca u izgradnju energetskih objekata koji koriste obnovljive izvore energije i da je planirano dalje investiranje više milijardi evra. Kako je rekao, Vlada Republike Srpske posebnu pažnju poklanja planiranim investicionim ciklusima u energetskom sektoru i u tom smislu postoje brojne mogućnosti za saradnju sa onima koji to žele i ukoliko postoji obostrani interes.

Kao jedan od prioritetnih strateških projekata koje treba realizovati u narednom periodu izdvojio je projekat rekonstrukcije postojeće distributivne mreže i s tim u vezi je dogovoreno da se u narednom periodu održe sastanci sa proširenim sastavom učesnika, kako bi se konkretnije razmotrile mogućnosti realizacije tog projekta.

Takođe, kineska kompanija je izrazila interes za učešće u rekonstrukciji i razvoju prenosne mreže i u tom smislu ministar je dao podršku, a o čemu treba dalje nastaviti komunikaciju sa predstavnicima Elektroprenosa BiH, koji su nadležni za ovo pitanje.

TBEA International Engineering zapošljava 24 000 radnika, ostvaruje godišnji prihod od oko 20 milijardi američkih dolara i svoje proizvode plasira na tržišta 90 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana