Đokić o nestanku struje: Godinama smo upozoravali

GS
Đokić o nestanku struje: Godinama smo upozoravali

"U ovom času ne postoje precizne informacije o tome koja je država i njen operator sistema prenosne mreže odgovoran za raspad prenosne mreže", rekao je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

„Neophodna je daleko veća koordinacija aktivnosti u vezi prenosne mreže u širem regionu“ izjavio je Đokić.

Što se tiče BiH, Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske će uticati da proizvodna preduzeća iz sistema „Elektroprivrede Republike Srpske“ u situacijama kada dođe do ovakvog prekida daju svoj puni doprinos stabilizaciji prenosne mreže.

Đokić ističe da više od šest godina upozorava na probleme u funkcionisanju Elektroprenosa BiH i u sistemu prenosne mreže, kao i na potrebu rekonstrukcije i modernizacije postojeće prenosne mreže i izgradnje nove, kako unutar zemlje tako i interkonekcija sa susjednim zemljama, bez čega je teško osigurati dugoročni kontinuitet i sigurnost u snabdijevanju električnom energijom.

Kako je naveo, uzroci su i političke prirode kao i komplikovani odnosi u BiH, kojima krajnji cilj nije opšta dobrobit, što se sve na kraju odražava i utiče na građane i proizvodi velike negativne posljedice za cijelu BiH.

“Prema posljednjim informacijama kojima raspolažemo, nadležne službe Nezavisnog operatora sistema čine sve da normalizuju stanje, a nadam se da će ovo svima biti opomena da moramo intenzivno raditi na rješavanju pitanja koja sam prethodno pomenuo”, zaključio je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana