Desanka iz Bardače ostala bez kuće i restorana: Životni trud nestao u plamenu

Dejan Jovičić
Desanka iz Bardače ostala bez kuće i restorana: Životni trud nestao u plamenu

SRBAC - Osamdesetogodišnja Desanka Mitraković iz Bardače, kod Srpca preko noći je ostala bez krova nad glavom nakon što je vatrena stihija progutala njenu porodičnu kuću u kojoj se godinama nalazio i restoran “Maestro”, kao omiljeno mjesto brojnih srbačkih gurmana.

Starica koja je živjela sama u domaćinstvu, u samom središtu nekadašnjeg barskog rezervata, našla se tako na ivici egzistencije jer je ostala bez gotovo kompletne imovine koju je mukotrpno sticala decenijama.

Požar je izbio u subotu oko 10.30 časova, kako se sumnja zbog neispravnih instalacija, kada je vatra prvo zahvatila krov kuće, a zatim se proširila i na ostale prostorije.

- Pila sam kafu i krenula da potražim lijekove kada je nešto puklo na tavanu, prvo jednom, a zatim i drugi put. Prepala sam se i otišla da isključim osigurače, a zatim vidjela psa u dvorištu kako laje i gleda na krov. Kada sam izašla imala sam šta da vidim, jauknula sam i povikala komšijama da zovu vatrogasce koji su na svu sreću brzo stigli - prisjeća se Desanka.

A person standing outside of a houseDescription automatically generated

Kaže da je prizor bio stravičan jer je plamen gutao sve pred sobom, a sa obližnje bandere popadali su kablovi.

- Nisam mogla da gledam kako nestaje sve što sam stvarala tolike godine i potrčala sam unutra da probam barem nešto spasiti, ali mi komšije nisu dale. Uspjela sam zgrabiti na ulazu samo torbicu u kojoj su bila dokumenta. Poslije su me odveli i nisu dali da priđem kući jer znaju da sam slabog zdravlja i da ne bih sve ovo izdržala - kaže Desanka.

Prije desetak godina operisala je srce, kada je i njen čuveni restoran prestao sa radom, a ima problema i sa kukom i kičmom. Slabo je pokretna i, kako kaže, ne može podnijeti da se pod stare dane potuca po drugim kućama.

- Ovo ni u snu nisam mogla zamisliti, da drugima budem na teretu. Smještena sam trenutno kod kćerke Željke u Gradišci, a kako ću dalje, to ću još vidjeti. Imam dosta zdravstvenih problema, operisala sam i koljeno, ali sam i pored toga bila najsrećnija kod kuće, gdje sam bila svoj na svome - priča kroz suze Desanka.

Tri decenije provela je radeći kao kuvarica u nekadašnjem motelu “Bardača”, a svoje znanje prenijela je i na sina Mladena koji je takođe vrstan kuvar, zaposlen u klanici peradi “Perutnina Ptuj” u Poveliču kod Srpca.

- Kad se sin vratio sa ratišta odlučili smo da otvorimo riblji restoran koji je veoma dobro radio i mnogi su dolazili, čak iz drugih opština da probaju našu čorbu te soma, smuđa u kajmaku i pijanog šarana. Kuvali smo i na veresiju, a sve što smo zarađivali ulagali smo u kuću i restoran. Međutim, počeli su problemi sa srcem, a i muž je dobio moždani udar i nakon svih tih problema bila sam prinuđena 2015. godine da zatvorim restoran, a taj prostor adaptirala sam u dnevni boravak - prisjeća se Desanka.

Preživljava od skromne penzije koju je zaradila kao kuvarica i nema dovoljno sredstava da obnovi uništenu kuću, a oni koji žele da joj pomognu mogu je kontaktirati na broj telefona 065/046-022.

- Znam da i drugi imaju svojih novčanih problema i ne bih željela da bilo koga opterećujem, ali na svakoj pomoći biću zahvalna - kaže Desanka.

Zahvalnost

Desanka Mitraković zahvalna je srbačkim vatrogascima koji su dva sata i 40 minuta gasili požar, rizikujući svoje živote, kao i mještanima Bardače i susjednih sela.

- Deset godina nisam mogla zbog bolova da se popnem na tavan gdje je izbio požar. To je sve izgrađeno od daske i trstike, tako su se kuće nekad radile i lako je planulo. Pitali su me da nije neko podmetnuo požar, ali znam da nije, jer se nikom nisam zamjerila, a i ja volim sve mještane podjednako i ovo je bila samo jedna velika nesreća - kaže Desanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana