Davidović: Važnost njegovanja kulture sjećanja na nevine žrtve holokausta

Srna
Davidović: Važnost njegovanja kulture sjećanja na nevine žrtve holokausta

BANjALUKA - Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović uputio je danas Jevrejskoj opštini Banjaluka i Jevrejskoj opštini Doboj pismo podrške povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, ukazujući na važnost njegovanja kulture sjećanja na nevine žrtve kako se neljudska djela iz prošlosti nikada ne bi ponovila.

 “Povodom 27. januara – Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, prilika je da se prisjetimo i stradanja 12.000 Jevreja iz BiH, među kojima je i 500 naših nekadašnjih sugrađana iz Banjaluke, kao i bivši sugrađani iz Doboja, Zvornika, Prijedora, Sokoca...Posebnu pažnju zaslužuju oni malobrojni koji žive sa nama i kojima pružamo punu podršku u njihovim nastojanjima da sačuvaju tradiciju, vjerske običaje i sjećanje na pretke”, navodi se u pismu.

Davidović ističe da je dan kada je Crvena armija 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracioni logor Aušvic prilika da odamo počast žrtvama Holokausta tokom Drugog svjetskog rata i da se prisjetimo kako strašne mogu biti posljedice rasne mržnje.

On je naveo da Rezolucija Generalne skupštine UN o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta obavezuje da se istina o nevino stradalima prenosi i mladim generacijama kako bi trajno bio sačuvan mir i sjećanje na žrtve Holokausta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana