Danas je Spasovdan, ovo su običaji i vjerovanja

GS
Danas je Spasovdan, ovo su običaji i vjerovanja

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas praznuju Spasovdan, praznik koji se smatra najsrećnijim danom u godini.

Na ovaj dan ne treba raditi nikakav težak posao, već se treba odmoriti i posvetiti porodici.

Vaznesenje Gospodnje ili Spasovdan je veliki praznik za koji se vjeruje da može da spasi kuću od nevolje, a djecu od bolesti.

Ljudi su počeli da ga slave i posebno cijene još u vrijeme cara Dušana. Smatra se da nije slučajno što je čuveni Dušanov zakonik obnarodovan 1349. na Spasovdan, a na isti praznik i dopunjen 1354. godine.

Spasovdan, poznat i kao Vaznesenje Gospodnje, proslavlja se kao dan kada se Isus Hristos, nakon vaskrsenja, uzneo na nebo pred svojim učenicima.

Ikona Spasovdana unosi svjetlost i duhovnu snagu u vaš dom, podsjećajući vas na značaj ovog svetog praznika.

Spasovdan, ili Vaznesenje Gospodnje, slavi se 40 dana nakon Vaskrsa i predstavlja jedno od najvažnijih hrišćanskih praznika.

Na ovaj dan, prema vjerovanju, Isus Hristos se uznio na nebo, čime je završio svoje zemaljsko poslanje i otvorio vrata vječnog života. Spasovdan je simbol vere u Hristovo vaskrsenje i obećanje spasenja za sve vjernike.

Prema hrišćanskom vjerovanju, Hristos je vaskrsenjem pokazao da je jači od smrti i 40 dana kasnije njegovi su se učenici nalazili za trpezom.

Tog dana Hristos im se ponovo javio i rekao: "Idite po svemu svijetu i propovijedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko povjeruje i krsti se, biće spasen, a ko ne povjeruje biće osuđen".

Hristos im je obećao Duha Utješitelja i zapovjedio da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima, i tako su mogli prenijeti Hristovu vjeru u svijet i time ljude spasavati u vjeri.

Odatle je potekao naziv Spasovdan, jedan od 10 praznika koji je posvećen Isusu Hristu i uvijek se slavi u četvrtak.

Prema vjerovanju, Hristos je podignutih ruku blagoslovio učenike, nakon čega se počeo uznositi na nebo, čime se, završivši djelo spasenja, vratio Bogu na nebesima.

Tradicionalno, ovaj praznik je prilika za molitvu, bogosluženje i okupljanje porodice, uz podsjećanje na važnost duhovne povezanosti i vere. U mnogim krajevima, Spasovdan se obilježava i narodnim običajima i svečanostima koje naglašavaju radost i svetost dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana