Čubrilović: Važna edukacija za veću bezbjednost djece u saobraćaju

GS
Foto: Srna

BANjALUKA - Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je značaj edukacije djece kako bi se povećala bezbjednost djece u saobraćaju budući da su oni najranjivija populacija.

"Zbog toga smo današnji dan posvetili djeci u Osnovnoj školi Aleksa Šantić i uručili im knjigu Pažljivkova pravila u saobraćaju, a izvedena je i predstava Pažljivko, gdje je ukazano na određena pravila ponašanja koja su za ovaj uzrast veoma prihvatljiva", rekao je Čubrilović.

Čubrilović je napomenuo i da je u Republici Srpskoj porastao broj poginulih u saobraćaju na godišnjem nivou.

On je naveo da je prethodno održao sastanak sa direktorima agencija za bezbjednost saobraćaja Srbije i Republike Srpske Brankom Stamatovićem i Mladenom Petrovićem, na kojem je zaključeno da je međusobna saradnja na zavidom nivou.

"Nama je iskustvo Srbije u ovoj oblasti veoma korisno i važno je da su oni tu prisutni kroz ovaj vid saradnje", dodao je Čubrilović.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Mladen Petrović naglasio je da akcenat uvijek stavljaju na najmlađe učesnike u saobraćaju, te zahvalio kolegama iz Srbije koji su đacima u Srpskoj donirali 4.000 interaktivnih slikovnica, što će doprinijeti podizanju svijesti djece o važnosti poštovanja pravila u saobraćaju.

Stamatović je naglasio da je zajednički cilj veća bezbjednost djece u saobraćaju, te da je važno da se poruka prenese i roditeljima koja su djeci najveći autoritet.

Načelnik Jedinice policije za bezbjednost saobraćaja Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Bojan Škorić iznio je podatke da prošle godine nije bilo poginule djece pješaka, a da je 2022. godine poginulo jedno dijete.

On je naveo da je u 2023. godini teže povrijeđeno petoro djece, a 42 je zadobilo lakše povrede, dok je u 2022. godini teže povrijeđeno 11, a lakše 33 djece pješaka.

Direktor Osnovne škole "Aleksa Šantić" Svjetlana Radusin smatra veoma važnom svaku aktivnost o bezbjednosti u saobraćaju, te je zahvalila predstavnicima resornog ministarstva, agencijama za bezbjednost saobraćaja i svima koji su organizovali interaktivno druženje u kojima su učenici osvježili znanja iz saobraćajne kulture. /kraj/kup/mđ/foto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana